Het schepencollege van Arendonk heeft anderhalve maand op voorhand al beslist dat de jaarmarkt niet kan doorgaan. 

Het schepencollege van Arendonk heeft anderhalve maand op voorhand al beslist dat de jaarmarkt niet kan doorgaan. © RR

Geen jaarmarkt in Arendonk en wellicht ook niet in Retie

ARENDONK, RETIE -

De jaarmarkt op de tweede maandag van maart in Arendonk gaat ook dit jaar niet door. Dat heeft het schepencollege beslist. Of de marktkramers een week later hun kraampje wél mogen opstellen in buurdorp Retie, is hoogst onzeker.

Eddy Meulemans

“De jaarmarkt is nog ver weg, nog ruim anderhalve maand, maar we hebben de knoop nu al doorgehakt”, zegt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) van Arendonk. “De coronacijfers zijn vandaag niet goed en we weten niet hoe ze gaan evolueren. Aan de marktkramers, maar ook aan onze eigen handelaars en horeca-uitbaters wilden we snel duidelijkheid bieden, zodat zij niet nodeloos tenten en materieel zouden huren of extra voorraden inkopen.”

In Arendonk brengt de jaarmarkt ieder jaar veel volk op de been, zowel op de marktplaats zelf als in de lokale horecazaken. Een week later, met Retie-kermis, is de massa gewoonlijk nog groter. “Daarom zijn ook wij geneigd om de jaarmarkt af te gelasten”, bevestigt burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie). “Er komt zo veel volk op af hier in Retie en er zijn zo veel zijwegen naar de markt dat het praktisch onhaalbaar is om de hele locatie af te sluiten en alle bezoekers te scannen. Voorlopig zeggen we daarom ja tegen de kermis en de terrassen, maar neen tegen de jaarmarkt. Donderdag nemen we met het schepencollege een definitieve beslissing.”

Mogelijk met september-kermis

An Hermans (N-VA), schepen van Markten en Feestelijkheden in Arendonk, wil de komende weken nog wel bekijken of de jaarmarkt mogelijk met september-kermis nog kan doorgaan wanneer de coronasituatie op dat moment zou opklaren. Ze onderhandelt daarover nog met de Koninklijke Vereniging van Turnhoutse Markthandelaars (KVTM), die de praktische organisatie van de jaarmarkt op zich neemt in Arendonk en Retie. (ema)

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio