Heemkring Nortrevic bakt al sinds 2011 telkens gratis pannenkoeken voor de passanten in Noorderwijk en krijgt daarin nu navolging in de regio. 

Heemkring Nortrevic bakt al sinds 2011 telkens gratis pannenkoeken voor de passanten in Noorderwijk en krijgt daarin nu navolging in de regio. © Hans Otten

Heemkringen halen koekenpan boven met Maria Lichtmis

Herentals, Mol, Turnhout, Vorselaar -

Het is een oude traditie dat er op 2 februari met Maria Lichtmis pannenkoeken op tafel komen. Zo oud zelfs dat het gebruik veelal vergeten is. Enkele Kempense heemkringen willen dat vuur weer oppoken.

Hans Otten

Er is geen vrouwtje nog zo arm of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm. Bij oudere generaties klinkt dat nog bekend in de oren, maar de meeste anderen horen het in Keulen donderen. Dat stelden in 2011 ook de leden van heemkring Nortrevic uit Noorderwijk (Herentals) vast en ze besloten het tij te keren. En hoe kan je mensen beter overtuigen dan via hun maag? De heemkring bakt al sinds dat jaar iedere tweede februari ’s namiddags honderden pannenkoeken om die gratis aan passanten in het dorpscentrum uit te delen.

“Het is een oude traditie om met Maria Lichtmis pannenkoeken te bakken”, zegt Jules Van Olmen van Nortrevic. “Door zelf gratis vers gebakken pannenkoeken uit te delen, hopen we dat gezellige volksgebruik in ere te herstellen. In de loop der jaren merkten we wel dat alsmaar meer mensen het gebruik weer oppikten.” Maria Lichtmis gaat terug op het gebruik dat vrouwen op de veertigste dag na de geboorte van Christus naar de tempel trokken om er een kaars te branden voor Maria. De pannenkoeken verwijzen door hun gouden kleur en ronde vorm naar de zon, die licht en leven geeft.

Immaterieel erfgoed

Niet alleen Noorderwijkenaren lieten zich door de inspanningen van Nortrevic verwurmen, voor het eerst slaan enkele verenigingen in de regio de handen in elkaar om Maria Lichtmis te laten heropleven. De Herentalse kring voor geschiedenis en heemkunde Herentaldum doet dat op 2 februari van 12u tot 17u op de winkelsite van Carrefour en Hubo op de Oude Noorderwijksebaan in het stadscentrum. “Herentals kent eigenlijk geen Lichtmistraditie, maar wij willen dit immaterieel erfgoed met religieuze oorsprong – de dag van het licht – graag mee nieuw leven inblazen”, zegt Willy Geboes van Herentaldum.

Vijf lokale horecazaken in Vorselaar serveren onder impuls van het gemeentebestuur die dag kakelverse pannenkoeken. Je kan ervoor terecht in De 40, Den Tip, De Schranshoeve, Anneke Panneke en Den Engel. In Turnhout koppelt heemkring Het Bezemklokje de jaarlijkse Bezemquiz voor het eerst aan het thema van Maria Lichtmis. Dat gebeurt tijdens een verwenontbijt op zondag 6 februari. Onafhankelijk van voorgaande initiatieven pakken de dienst voor Toerisme Mol en de Molse Gidsenkring op zaterdag 5 februari om 14u uit met een begeleide wandeling die allerlei typische gebruiken in het voetlicht zet.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio