In Hoogstraten werden op Nieuwjaarsnacht vuurpijlen horizontaal afgeschoten. De politie is mogelijke daders op het spoor. 

In Hoogstraten werden op Nieuwjaarsnacht vuurpijlen horizontaal afgeschoten. De politie is mogelijke daders op het spoor. © rr

Oppositie vraagt verbod op verkoop en vervoer van vuurwerk

Hoogstraten -

Net als op veel andere plaatsen werd in Hoogstraten tijdens de eerste minuten van 2022 het vuurwerkverbod genegeerd. Dat leidde aan de Sint-Katharinakerk zelfs tot gevaarlijke toestanden. Oppositiepartij Anders stelde op de gemeenteraad voor de verkoop en vervoer te verbieden.

Ronny van den Ackerveken

Op sociale media dook op nieuwjaarsdag een filmpje op waarin te zien is dat aan de kerk in Hoogstraten vuurpijlen horizontaal naar voorbijgangers vlogen. Ook op andere plaatsen in het stadscentrum en de deelgemeenten knalde veel vuurwerk die nacht. “Het voorbije oudjaar heeft opnieuw aangetoond dat de toepassing van het GAS-reglement dode letter is”, zegt raadslid Maarten Leemans (Anders). “Er werd geen enkele vergunning toegekend, maar toch heeft de politie die nacht massaal meldingen gekregen. Een vuurwerkverbod heeft geen enkele zin als vuurwerk voor particulieren vrij te verkrijgen is. Het lijkt ons aangewezen dat het stadsbestuur de nodige stappen neemt om te onderzoeken welke juridische middelen er zijn om de verkoop en het vervoer van vuurwerk op het grondgebied te verbieden.”

Internet

Burgemeester Marc Van Aperen deelt de mening van Anders. “Op de conventie van de burgemeesters is het probleem vorig weekend aan bod gekomen. Een oplossing is niet zo gemakkelijk. Een verbod opleggen voor verkoop en vervoer ligt bij de federale overheid. Daar komt nog bij dat vuurwerk via internet te koop is. De politie had de voorbije oudejaarsnacht verschillende interventieploegen klaarstaan. Ingrijpen ging niet omdat er te veel vuurwerk tegelijk was. Een tussenkomst zou ook olie op het vuur kunnen gooien.” De politie Noorderkempen deed enkele dagen na Nieuwjaar een oproep naar getuigen van de gevaarlijke vuurwerktoestand bij de kerk. Intussen is er een spoor naar de mogelijke daders.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio