In Mechelen zijn er heel wat trajectcontroles die toezien op de naleving van de maximumsnelheid. 

In Mechelen zijn er heel wat trajectcontroles die toezien op de naleving van de maximumsnelheid. © Stijn Van de Sande 

Mechelse oppositie vraagt zich af of GAS-boetes voor snelheid wel wettelijk zijn, stad reageert: “Zeker geen probleem”

Mechelen -

Zijn de GAS-boetes voor snelheidsovertredingen in Mechelen het voorbije jaar op een rechtsgeldige manier geïnd? Dat is de vraag die de fractieleiders van oppositiepartijen CD&V, N-VA en Vooruit zich stellen. Volgens het stadsbestuur is alles in orde.

Sven Van Haezendonck

Sinds maart 2021 in de stad Mechelen zelf GAS-boetes voor snelheidsovertredingen in zones waar een maximumsnelheid van 30 of 50 kilometer per uur geldt. Toch behandelde de gemeenteraad pas maandag een protocol tussen de politiezone Mechelen-Willebroek en de stad. Dat regelt het uitwisselen van persoonsgegevens tussen beide organisaties voor de GAS-boetes.

“Het protocol staat pas nu op de agenda, maar in de praktijk wordt het wel al een hele tijd toegepast. De vraag is of de uitwisseling van persoonsgegevens tot op heden op een wettelijke manier is gebeurd”, zegt fractieleider Stefaan Deleus (CD&V). Als advocaat oppert hij om dit te laten bekijken door juristen die gespecialiseerd zijn in de materie. “Om een en ander uit te klaren.”

LEES OOK.Mechels stadsbestuur ziet geen nut in verkeersveiligheidsfonds: “We investeren 73 miljoen”

De oppositie vraagt zich af of de politie die gegevens wel mocht delen met de dienst Bestuurlijke Handhaving (GASAM) van de stad. “Ik ben specialist in de privacywetgeving, maar ik kom wel genoeg op de politierechtbank om te weten dat dat mogelijk gaat leiden tot problemen. Intussen zijn er wel al tienduizenden bekeuringen uitgeschreven”, zegt Marc Hendrickx, fractieleider voor N-VA en ook advocaat.

“De DPO (data protection officer, red.) geeft aan dat zo’n protocol nodig is. Ondertussen zijn we al enige tijd boetes aan het innen. Mijn voornaamste bezorgdheid is de rechtsgrond daarvan”, zegt fractieleider Thijs Verbeurgt (Vooruit).

“Uiting van transparantie”

Rina Rabau (Vld-Groen-m+), schepen van Slimme stad, geeft aan dat zo’n protocol omschrijft welke gegevens er worden uitgewisseld. “Waarom dat gebeurt en wat de grond is om dat te rechtvaardigen. Binnen de regelgeving is er geen absolute duidelijkheid of een soortgelijk protocol verplicht is tussen de stad en de politie”, vertelt de schepen.

In overleg met de functionaris voor gegevensuitwisseling en de politie is er beslist om wel een protocol op te stellen. “Dat we dat doen, is net een uiting van de transparantie. Het is een teken dat de stad veel belang hecht aan informatieveiligheid. We tonen hiermee het belang aan van een correcte gegevensbescherming”, legt schepen Rabau uit.

“Laat ons maar afwachten”

Burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) geeft toe dat het protocol op zich liet wachten. “Dat heeft iets te lang geduurd, maar dat is zeker geen probleem”, zegt hij. Marc Hendrickx heeft zijn twijfels. “Jullie vinden dat alles veilig en oké is. We zijn niet zo perfide om te hopen dat het niet oké zou zijn, maar laat ons maar afwachten. We zullen de komende weken en maanden wel zien op de politierechtbank.”

Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang, Vooruit, CD&V en PVDA hebben zich bij de stemming over het protocol onthouden.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio