© Kempens Landschap

Eindelijk schot in heropbouw Geelse Gansakkermolen aan Schelde in Sint-Amands

Sint-Amands -

Architect Patrick Vanroy uit Meerhout is aangesteld om het project uit te tekenen voor de heropbouw van de Gansakkermolen uit Geel op een terrein naast de Schelde in Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) waar ooit de Koutermolen stond.

Guy Delforge

De als monument beschermde Gansakkermolen is eigendom van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS). Stichting Kempens Landschap sloot in 2021 een beheersovereenkomst met KVNS en de gemeente Bestuur Puurs-Sint-Amands om de restauratie en herbestemming van de molen, die aanvankelijk in Geel stond, in goede banen te leiden. Dit proces begint met de keuze voor architect Patrick Vanroy uit Meerhout.


 

 © ir- en archbureau Bruno Callaert bv Puurs

Met deze beslissing komt er eindelijk schot in de heropbouw van de molen. Bij de opening van het Molenmuseum op de site van de Steenovens in 2016, kreeg Marc Peelman, verantwoordelijke van het hele project De Steenovens, uit handen van KVNS-voorzitter Rutger Steenmeijer symbolisch het slot en de sleutel van de Gansakkermolen. Toen werd

Marc Peelman (rechts) kreeg in 2016 het slot van de Gansakkermolen uit handen van Rutger Steenmeijer.

Marc Peelman (rechts) kreeg in 2016 het slot van de Gansakkermolen uit handen van Rutger Steenmeijer. © Guy Delforge

gedacht dat het twee jaar zou duren vooraleer die molen volledig was heropgebouwd. De Gansakkermolen kan nu worden heropgebouwd op de molenberg die werd aangelegd en waar een deel van de collectie van het Molenmuseum te zien is.

Beschermd monument

De Gansakkermolen, een houten standaardmolen uit 1797, is beschermd als monument. De molen stond oorspronkelijk op de Gansakker in het centrum van Geel, waar hij steeds meer ingesloten werd door de aangrenzende bebouwing. Na jaren van inactiviteit werd de molen gedemonteerd en in 2014 gekocht door de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon om hem in Sint-Amands opnieuw op te bouwen.

“De komende jaren neemt Kempens Landschap het beheer van de Gansakkermolen over”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA), die covoorzitter is van Kempens Landschap. “Daardoor kunnen we snel schakelen en onze expertise optimaal inzetten om de molen te restaureren en opnieuw op te bouwen. De gemeente is nauw betrokken en zorgt onder meer voor de tijdelijke opslag van de molenonderdelen.”

Landschapsherstel

“Het architectenbureau brengt nu alle onderdelen van de beschermde molen goed in kaart”, zegt de andere covoorzitter is van Kempens Landschap, gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V). “Architect Patrick Vanroy uit Meerhout heeft al heel wat molenrestauraties op zijn palmares. Het eerste werk bestaat er nu uit om een voorontwerp te maken voor de heropbouw en restauratie van de Gansakkermolen.”


 

 © Kempens Landschap

Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) van Puurs-Sint-Amands is ervan overtuigd dat dit de juiste aanpak is voor de Gansakkermolen. “Dit bijzondere monument verdient het om heropgebouwd te worden. Vlak bij de nieuwe locatie voor de Gansakkermolen stond in het verleden ook een molen. Door deze vorm van landschapsherstel kunnen erfgoedelementen zoals de Gansakkermolen opnieuw bijdragen aan de identiteit van de regio. Zodra de molen heropgebouwd is, start de Vlaamse Landmaatschappij met de omgevingsaanleg van het perceel. Zo wordt het perceel verder ingericht met een kleine parking, paden en zitelementen.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio