© TVO

Werken aan Grote Baan in Melsele stilgelegd na vaststelling verhoogde PFOS-waarden

Een deel van de werken op de Grote Baan in Melsele (Beveren) is tijdelijk stilgelegd. Dat beslisten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Beveren nadat in bodemstalen een verhoogde PFOS-concentratie werd gevonden. In afwachting van bijkomend onderzoek en meer testresultaten, liggen de werken stil uit voorzorg en blijft de werf afgesloten voor het verkeer.

dvt

Op vrijdag 14 januari gingen de werken een nieuwe fase in, en startte de aannemer met het opbreken van de rijbaan. Daarbij nam een erkende bodemsaneringsdeskundige ook grondstalen. In één van de drie stalen werd een licht verhoogde concentratie van PFOS (3,4 microgram/kg ds). Dat is 0,4 microgram/kg ds hoger dan de norm die OVAM heeft vastgelegd OVAM voor het vrije gebruik van gronden. De andere twee stalen bleven wel onder deze norm.

In afwachting van een grondigere analyse en legden het AWV en de gemeente Beveren de werken stil. In de loop van deze week worden extra grondstalen genomen en wordt de vervuiling specifieker in kaart gebracht. Op basis van de definitieve resultaten bekijken het agentschap en dede gemeente of ze de werken kunnen hervatten. In de tussentijd blijft de werf afgesloten voor het verkeer.

De beslissing om de werken stil te leggen heeft geen invloed op andere werven in de buurt.

MEER OVER PFOS-vervuiling

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio