De Gasthuisstraat in Turnhout. Ook deze drukke winkelstraat blijft worstelen met leegstand. 

De Gasthuisstraat in Turnhout. Ook deze drukke winkelstraat blijft worstelen met leegstand. ©  Hans Otten

Vlaamse profploeg pakt Turnhoutse leegstand aan

Turnhout -

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits stuurt een ploeg experten naar 82 gemeenten om advies te geven over het versterken van de handelskern. Bij die gemeenten zijn Turnhout, Laakdal, Hulshout en Balen.

De profploeg van de Vlaamse overheid is één van de maatregelen die Hilde Crevits heeft genomen om leegstand te bestrijden en handelskernen te versterken. Daarnaast is er ook een investeringsfonds om handelspanden aan te kopen en wordt er gesleuteld aan de regelgeving.

De profploeg waarop de deelnemende gemeenten kunnen rekenen, is een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, sociale media, events en stedelijke organisatie. Dat team gaat op zoek naar mogelijkheden om de handelskernen te versterken en kijkt uit naar verborgen parels. Het team doet voorstellen om innovatieve winkelconcepten te ontwikkelen, straten of pleinen een make-over te geven en mobiliteits- en parkeerproblemen aan te pakken. “De profploeg wil de lokale besturen ondersteunen om de handelskernen te herdenken en om te gaan met de vrijgekomen ruimte”, zegt Hilde Crevits.

De begeleiding is individueel per gemeente, maar minister Crevits wil ook de samenwerking tussen gemeenten die gelijkaardige acties opzetten, ondersteunen. De goede voorbeelden worden op een online platform in de kijker gezet. (gvn)

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio