Ook Wijnegem heeft nu een beweegbank: bruikbaar voor iedereen. 

Ook Wijnegem heeft nu een beweegbank: bruikbaar voor iedereen. © RR

Gemeente zet beweegbank naast rusthuis: “Drempel tot fysieke actie verlagen”

Wijnegem -

Na onder meer Brasschaat, Wuustwezel en Bonheiden heeft nu ook de gemeente Wijnegem een veelzijdige beweegbank aangekocht. “We willen de drempel tot fysieke activiteit zo laag mogelijk maken”, aldus schepen van Sport Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!).

De voorlopig nog ongebruikte beweegbank aan wzc Rustenborg.

De voorlopig nog ongebruikte beweegbank aan wzc Rustenborg. © RR

De gemeente haalde het beweegtoestel bij de vzw Pitup. Pitup ontstond in de schoot van de projectoproep ‘Leuven, een vitale stad’ (2017). De stad Leuven en Tofsport gingen daarbij op zoek naar ideeën om meer mensen aan het bewegen te krijgen. Ze ontwikkelden een zitbank die meteen ook alles-in-één-toestel is en mensen nieuwsgierig maakt, samenbrengt en aanzet om te gaan bewegen, over de generaties heen. Ze werden hoofdlaureaat en Pitup en de beweegbank waren geboren. In het najaar van 2017 werd de beweegbank officieel aan het publiek voorgesteld op het Sportinnovatiecongres van Sport Vlaanderen.

Tientallen Vlaamse gemeenten schaften er intussen één aan. In pionierstad Leuven staan er zelfs al meer dan tien, verspreid over het grondgebied. In Wijnegem kreeg het toestel een vast stek in de tuin van woonzorgcenturm Rustenborg in de Koolsveldlaan.

“Het is een snel, eenvoudig, doelgericht en uitdagend bewegingsapparaat”, aldus Tachelet. “De beweegbank heeft als voornaamste doel de drempel tot fysieke activiteit te verlagen, zodat bewegen weer een vanzelfsprekend deel van het dagelijks leven wordt. Ze is voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, geslacht of fysieke mogelijkheden.”

Binnenkort plant de sportdienst infomomenten en workshops om de beweegbank echt te introduceren.(jaa)

Sportdienst Wijnegem, Kasteellei 67, Wijnegem, 03-288.21.00, sportcentrum@wijnegem.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio