Balpenkunstenaar Nic Van Hees uit Kasterlee maakte met een simpele Bic een haarfijne collage van de mooiste bezienswaardigheden uit Kasterlee, Lichtaart en Tielen. 

Balpenkunstenaar Nic Van Hees uit Kasterlee maakte met een simpele Bic een haarfijne collage van de mooiste bezienswaardigheden uit Kasterlee, Lichtaart en Tielen. © BERT DE DEKEN

Nic tekent met blauwe Bic mooi eerbetoon aan Kasterlee: “Zo kan ik iets terugdoen voor mijn gemeente”

Kasterlee -

Met behulp van een simpele blauwe balpen heeft kunstenaar Nic Van Hees (44) uit Kasterlee zijn eigen gemeente een mooi eerbetoon geschonken. De Slapende Reus, Bobbejaanland of de watermolen in Tielen: ze staan allemaal op het kunstwerk waarmee hij Kasterlee haarfijn in beeld wist te brengen. “Mogelijk ga ik nog posters laten maken van dit werk”, zegt Nic Van Hees.

Bart Van den Langenbergh

Nic Van Hees is in het dagelijks leven een gerespecteerd tuinman bij het AZ in Turnhout. In zijn vrije tijd gaat de veertiger aan de slag met een Bic-pen. Dat levert iedere keer weer oogstrelende kunstwerken op. Ruim drie jaar geleden verblufte de balpenkunstenaar al de hele wereld met zijn tekening van Lemmy Kilmister, de betreurde frontman van de metalrockband Motörhead.

Voor zijn nieuwe kunstwerk is Nic Van Hees het niet ver gaan zoeken. Op een groot blad tekenpapier van 57 bij 80 centimeter heeft hij de mooiste bezienswaardigheden van Kasterlee, Lichtaart en Tielen vereeuwigd. Zijn nieuwe kunstwerk, ook dit keer weer helemaal vervaardigd uit blauwe Bic, is een mooie collage van al wat de gemeente te bieden heeft, gaande van de Keeses Molen in Kasterlee tot het voormalige gemeentehuis in Tielen. “Dit kunstwerk is een eerbetoon aan mijn gemeente. Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik ermee begonnen, en het is zopas afgerond. Al ben ik niet constant bezig geweest met dit werk”, vertelt Nic. “In 2016 heb ik in de bibliotheek van Kasterlee een tentoonstelling gehouden met mijn werken. Op de receptie van zo’n tentoonstelling is het de bedoeling dat een kunstenaar ook een werk schenkt aan de gemeente, maar ik had toen niets om af te geven. Enkele jaren later kan ik dit werk toch nog overhandigen aan het gemeentebestuur. Mogelijk ga ik nog posters laten maken van het kunstwerk.”

De collage van Nic Van Hees in balpen is een mooi eerbetoon aan Kasterlee.

De collage van Nic Van Hees in balpen is een mooi eerbetoon aan Kasterlee. © BERT DE DEKEN

Kunstonderwijs

Nic Van Hees had keuze uit tal van bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters in heel Kasterlee. “Ik wilde eigenlijk de elementen uit Kasterlee, Lichtaart en Tielen evenredig verdelen, maar uiteindelijk heeft Kasterlee zelf toch nog net iets meer te bieden dan Lichtaart en Tielen”, grijnst de kunstenaar. “En bij een compilatie moet je sowieso keuzes maken. Je krijgt niet alles wat je zelf zou willen opnemen op een papier. Ik ben zelf eerst foto’s gaan nemen van alle bezienswaardigheden. Daarna heb ik de foto’s bijeen gelegd om er een compositie van te maken. Na ze op een lichtbak te leggen, ben ik gestart met het uittekenen van de contouren.”

Nic Van Hees mocht voor de Groot-Kastelse volkskalender van 2016, het jaarboek van de heemkundige kring, al eens een achttal balpentekeningen afleveren. “Ik sluit niet uit dat ik nog meer typische Kastelse tafereeltjes ga tekenen. Maar eigenlijk ben ik vooral bezig met surrealistische kunst, gebaseerd op verschillende onderwerpen”, legt de Kasterleenaar uit. “Ik ben vroeger op school gestart met tekeningen met een balpen. In het kunstonderwijs kreeg ik een opdracht om een werk te maken met een stylo. Vanaf toen ben ik me echt gaan bezighouden met balpenkunst.”

Eén kans

De amateurkunstenaar heeft als werkinstrumenten genoeg aan een blad papier en balpennen van het merk Bic, type M10 en Finepoint. “Zo’n stylo is gewoonweg gemakkelijk om mee te werken. Je kan er eenvoudig contrasten en schaduwen mee tekenen. Natuurlijk moet je erop letten dat je het meteen goed uitvoert omdat je achteraf de inkt niet meer kan weghalen”, zegt Nic. “Gelukkig ben ik rechtshandig. Als je van links naar rechts zou tekenen, maak je gegarandeerd vegen.”

Nic Van Hees gebruikt enkel een blauwe Bic-balpen om zijn verbluffende kunstwerken op papier te zetten.

Nic Van Hees gebruikt enkel een blauwe Bic-balpen om zijn verbluffende kunstwerken op papier te zetten. © BERT DE DEKEN

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio