©  Twitter @jensstoltenberg

Westerse landen beloven “onvoorwaardelijke steun” aan territoriale integriteit Oekraïne

De leiders van de Verenigde Staten en verschillende Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, hebben hun “onvoorwaardelijke steun” uitgesproken aan de territoriale integriteit van Oekraïne. Verder herhaalden ze dat een Russische inval “zeer zware gevolgen” zal hebben voor Rusland.

De Amerikaanse president Joe Biden hield maandagavond vanuit de Situation Room in het Witte Huis virtueel overleg met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, Raadsvoorzitter Charles Michel, de Franse president Emmanuel Macron, Duits bondskanslier Olaf Scholz, Italiaans premier Mario Draghi, NAVO-baas Jens Stoltenberg, Pools president Andrzej Duda en Brits premier Boris Johnson.

De wereldleiders riepen Rusland gezamenlijk op zichtbare stappen te zetten in de richting van de-escalatie van het conflict rond Oekraïne. Alle deelnemers waren het er verder over eens dat vraagstukken rond veiligheid en stabiliteit in Europa via onderhandelingen moeten worden opgelost. Zij bevestigden daarom hun bereidheid tot diplomatieke oplossingen.

LEES OOK. Wat moet België doen als Rusland Oekraïne binnenvalt? “We zijn onvoldoende beschermd, het is bijna een zelfmoordmissie”

“Totale eensgezindheid”

Biden zei na afloop dat het een “zeer, zeer goed overleg” was en dat er “totale eensgezindheid” bestaat tussen de VS en de Europese bondgenoten. “We zijn het erover eens dat elke verdere agressie van Rusland tegen Oekraïne ernstige gevolgen zal hebben”, schreef Stoltenberg na afloop op Twitter.

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten voor op een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio