Canvas volgt zes weken lang de City Pirates van Linkeroever: “Voetbal is slechts bijzaak in de reeks”

Canvas focust straks zes weken lang op de Antwerpse Linkeroever. In FC United: City Pirates volgen we het wel en wee van vijf jonge voetballers met een migratieachtergrond en hun trainer. Maar wees gerust, het zal niet alleen over het spelletje gaan. Integendeel.

Patrick Vincent

Het uitgangspunt van de nieuwe zesdelige Canvas-serie van het productiehuis Deklat Binnen doet een beetje denken aan Hoop Dreams, een film uit 1994 die enkele jaren geleden in de VS werd verkozen tot de beste documentaire aller tijden. Het ging over twee jongens met een problematische familieachtergrond in de ruwe wijken van Chicago die het proberen te maken in het basketbal. Transporteer het verhaal van Chicago naar de Chicagoblok op Linkeroever, van het basketbal naar het voetbal en je krijgt FC United: City Pirates.

 

Deklat Binnen, dat vorig jaar ook al onder de naam FC United een reeks maakte over racisme in het voetbal met onder andere Faris Haroun, Zinho Gano en Romelu Lukaku, filmde ongeveer een jaar op en vooral naast het veld van de Pirates aan de Charles De Costerlaan. De makers focusten op vijf 18-jarige jongens met buitenlandse roots. Ayoub, Lasana, Bryce, Badr en Triphene dromen van het profvoetbal. Ondertussen probeert hun trainer Yves Kabwe, hen niet alleen looplijnen, maar zeker ook levenslijnen bij te brengen.

“Ze zijn beginnen filmen in augustus 2020”, vertelt Kabwe, die al acht jaar aan het hoofd staat van de opleiding op Linkeroever. “Ze wilden onze ploeg een seizoen lang volgen, maar door corona werd dat seizoen stopgezet. Zo kon de filmploeg meer focussen op de menselijke kant van het verhaal. Want City Pirates is niet alleen een sportief project, maar ook een sociaal project.”

Het maakt volgens de coach dat de reeks niet alleen bij de voetballiefhebbers in de smaak zal vallen. “Je moet zelfs niet echt van voetbal houden om mee te zijn”, zegt hij. “Het spel is maar bijzaak in de reeks. De serie geeft vooral een mooi beeld van het hedendaagse Antwerpen, een stad met veel diversiteit en een stad met veel valkuilen, maar ook veel opportuniteiten.”

FC United: City Pïrates start op 7 februari op Canvas. U leest er binnenkort veel meer over in ons weekendmagazine Citta.

 
 
 
 
 
 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio