Zussen Gunne (14) met d-pony Candy en Jorunn met Jetske, de allerkleinste deugniet van Deleukste Ponyclub. Ook zus Ragna is paardengek. “Onze twee broers hebben dan weer helemaal niks met paarden.” ©  kristin matthyssen

Ponyclub voor kinderen verhuist van Brecht naar manege in Oelegem

Oelegem -

Wie nog een plek zoekt om op ponykamp te gaan deze zomer, kan eens bij Deleukste Ponyclub in Oelegem (Ranst) polsen. Jorunn Deleu (21) verhuisde enkele maanden geleden haar activiteiten van Deleukste Thuis in Brecht onder een licht gewijzigde naam naar de accommodatie van haar moeder en plusvader in manege Doorne Landen in Oelegem.

Kristin Matthyssen

Jorunn Deleu groeide op tussen de paarden en pony’s in de manege van haar ouders aan de Westmallebaan in Brecht. De focus lag bij Deleukste Thuis – ‘Deleu’ is een knipoog naar die familienaam – in Brecht altijd op kinderen en jeugd, ook kinderen met een mentale of fysieke beperking. Jorunn stapte al jong in de voetsporen van haar mama Dagmar Pauwels.

Door familiale omstandigheden verhuisden ze vorige zomer naar Oelegem, waar haar moeder Dagmar en plusvader Bart Verdroncken de bekende manege Doorne Landen overnamen. Het gaat om het voorste gedeelte, de achterste binnenpiste en stallen blijven Stal Canter aan de Doornbaan zoals voorheen.

Het logo van Deleukste Ponyclub. ©  kma

“Mijn moeder en plusvader blijven onder de naam van manege Doorne Landen – omdat iedereen die naam kent – de pensionstalling en bar doen. Ik ga hier onder de naam Deleukste Ponyclub het kindergebeuren uitbouwen, met lessen voor kinderen vanaf vijf jaar en ponykampen”, vertelt Jorunn. “Mijn zus Ragna en ikzelf geven de lessen. Een groot deel van de lesklanten maakte mee de overstap van Brecht naar Oelegem. Ook een deel van de pensionklanten zijn ons gevolgd naar de nieuwe locatie. Onze ponyclub beschikt over 23 brave pony’s en kleine paardjes waarmee we de lessen en kampen geven, en nog dertig pensionklanten. Er is plaats voor zestig paarden en pony’s.”

Manege Doorne Landen aan de Hallebaan. Die naam blijft ook bestaan. ©  kma

Jorunn spreidde haar driejarige studie orthopedagogie speciaal over vier jaar om zich met Deleukste Ponyclub te kunnen bezighouden. “Die combinatie van werken en studeren is effe pittig, maar wat ik in mijn opleiding leer kan ik inzetten voor mijn werk met kinderen hier in de ponyclub, zeker ook bij de kinderen met een beperking. Niet enkel jonge kinderen zijn welkom. We hebben ook tieners die op onze pony’s rijden.”

Privélessen

In Deleukste Ponyclub worden dagelijks privélessen gegeven, en in het weekend en op woensdag groepslessen. Je kan ook kinderfeestje doen bij Deleukste Ponyclub. Elke schoolvakantie zijn er externe ponykampen van 9 tot 17u. “Leden van onze ponyclub kunnen ook interne kampen doen hier, waarbij ze in tenten slapen in de tuin bij Bart naast de manege. Je moet geen lid zijn van onze ponyclub om hier de lessen of kampen te volgen, maar een clublid kan bijvoorbeeld een voordelige meerbeurtenkaart nemen.”

De accommodatie wordt nu gefaseerd opgefrist. “Mijn eerste droom is een nieuwe buitenpiste. We hebben hier een grote binnenpiste wat ideaal is bij regen, maar ik hou ervan om in openlucht les te geven. Ik ben zelf longpatiënt door een aangeboren afwijking. We zijn meer een dressuurgerichte dan een springgerichte ponyclub.”

Manege Doorne Landen. ©  kma

Qua omgeving is Jorunn laaiend over Oelegem. “We zitten hier vlak bij het fort in een prachtige groene wandelomgeving, met het hoeveijs van ’t Lekker Koeike op een boogscheut. Nu moeten we de auto niet meer nemen om tijdens de kampen met de kinderen een ijsje te gaan eten. In Brecht zijn er al meer specifiek op kinderen gerichte maneges, hier minder. Ouders of pensiongasten kunnen na het rijden lekker gaan eten in taverne De Stroopop in Halle – wat ook vlakbij is – of iets in de bar drinken van Doorne Landen.”

Deleukste Ponyclub heeft een eigen Facebookpagina met alle informatie. Wie een pensionpaard wil stallen kan dit via de vertrouwde kanalen van manege Doorne Landen doen.

Gunne (14) en Jorunn (21) Deleu met Candy en Jetske. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners