©  BELGA

Rekent Beerschot af met de vloek van Seraing, in de jaren 80 het zwarte beest van de Kielse Ratten?

Op zaterdag 30 oktober 2021 pakte Beerschot thuis tegen ­Seraing zijn eerste driepunter van het huidige seizoen. Raphael Holzhauser en Marius Noubissi (2) zorgden toen voor een deugddoende 3-0-overwinning. Het was al van in de jaren 80 geleden dat beide clubs mekaar nog eens hadden getroffen in een officiële wedstrijd op het hoogste niveau.

Exact veertig jaar geleden vochten beide ploegen ook een verbeten strijd uit in de toenmalige tweede klasse. Beerschot stond in het seizoen 1981-1982 tot op de allerlaatste speeldag aan de ­leiding. Het had een riante voorsprong op Seraing zien slinken na een dramatische 10 op 21 (omgerekend naar het huidige drie­puntensysteem).

Meer dan 20.000 toeschouwers

Op de slotspeeldag kwam Seraing op bezoek in het Olympisch Stadion. Beerschot had aan een gelijkspel genoeg om rechtstreeks naar eerste klasse te promoveren. Meer dan 20.000 supporters ­zagen doelman Nico De Bree tien minuten voor tijd een zwak getrapte vrijschop slecht wegwerken, Ido Cremasco was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 0-1. Seraing vierde feest, Beerschot werd veroordeeld tot het spelen van een eindronde met Harelbeke, Hasselt en Sint-Truiden. De troepen van ­trainers Rik Coppens en Louis Vanhemelryck spoelden de ­teleurstelling van de gemiste titel door met een schitterende ­eindronde: Beerschot verloor geen enkele keer en promoveerde samen met Seraing na een jaartje afwezigheid opnieuw naar eerste klasse.

Breken met een traditie

Ook de jaren nadien bleef ­Seraing het zwarte beest voor die van ‘t Kiel. Beerschot scoorde ­tussen 1982 en 1987 in vijf ­opeenvolgende seizoenen op het hoogste niveau geen enkele keer in het Stade du Pairay van ­Seraing. De Mannekes verloren er in die periode vier keer (1-0, 3-0, 4-0 en 3-0) en speelden er één keer gelijk (0-0).

Vijf jaar geleden kwamen beide ploegen mekaar opnieuw tegen in de hoogste amateurklasse. Het Beerschot Wilrijk van Marc Brys brak toen met de traditie en won met 0-3 op Seraing.

LEES OOK. Acteur en Beerschot-supporter Sven De Ridder blijft geloven in ‘Mirakel van het Kiel’: “Antwerp kampioen en wij blijven in eerste: hoe schoon zou dát zijn”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  Â©Walter Saenen - WAS

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio