Danyelle van Thoor en Kasper Stuart klinken op Bar & Bistro Monroe. 

Danyelle van Thoor en Kasper Stuart klinken op Bar & Bistro Monroe. ©  Patrick De Roo

Elegante Monroe vervangt donker hol Dirty Rabbit

Antwerpen -

Er is leven na bar-restaurant The Dirty Rabbit. De Gentplaats groeide uit van een straathoek tot een echt pleintje en de betraliede, zelfs duistere Dirty Rabbit maakt er plaats voor Bar & Bistro Monroe. Het nieuwe concept van dezelfde uitbaters breekt radicaal met het verleden.

Johan Van Baelen

Bar & Bistro Monroe heet de opvolger van The Dirty Rabbit. Beide zijn restaurantconcepten van Kasper Stuart en zijn echtgenote Danyelle van Thoor, die in 1997 op dezelfde plek zijn begonnen met De Wok en ’t Tafeldier. Daarna volgden nog Wok & Tandoor, Josephine’s en The Dirty Rabbit-Cantina y Cocteleriá.

De tralies voor de ramen, de bar die was ingericht als een betraliede kooi en de danspaal in het midden van de zaak zijn weg. “Je kan wel zeggen dat het een breuk is met de Rabbit”, beaamt Kasper Stuart. “Mijn moeder zei daarover: ‘als ik héél eerlijk mag zijn, vind ik dit aangenamer dan het donkere hol dat ervoor stond’.” En moeders spreek je niet tegen.

Het achterste gedeelte wordt origineel verlicht. 

Het achterste gedeelte wordt origineel verlicht. ©  Patrick De Roo

“In die zin is het ook geen opvolger van de vorige concepten. Al kreeg een deel van onze familie er toch wel weer het Josephine’s-gevoel bij: de elegantie ervan, het typisch vrouwelijke zonder dat dat de bedoeling is.” Maar hij kan er niet omheen: nieuwe ramen zorgen voor natuurlijk licht en een zomers gevoel. “Het is een mooie, ruime, charmante zaak en kijk eens wat een fantastisch leuk plein we hebben gekregen voor de deur. Vijftien jaar geleden aangevraagd”, lacht Stuart.

“Het nieuwe plein vormt de brug tussen het oude en het nieuwe Zuid. Vroeger stopten hier de stad en het Zuid, nu ligt een nieuw stuk stad voor onze voeten”, vult echtgenote Danyelle aan.

Keuken op tweesprong

Chef Lander Hanskens Maldonado belichaamt een gelijkaardige tweesprong. “Zijn keuken slaat de brug tussen klassieke bistrogerechten en de meer moderne wereldkeuken”, aldus Kasper Stuart. De uiensoep, de steak tartaar zijn klassiek, maar de toast champignons gaf hij een onwaarschijnlijke twist met champignons en beenmerg op een brioche. De chocolade soufflé als toetje is klassieke keuken ten top, de millefeuille gevuld met pralinecrème is een geslaagde hedendaagse interpretatie.

Maar het moet niet hoor, dat eten. Je mag hier ook met een pint of een wijntje in de hand rondhangen. Want net zoals bij de voorgangers zorgde architect Kurt Hereygers voor een geborgen gevoel. De lambrisering is erg oldskool, al blijven de authentieke muren wel zichtbaar. “Je moet een pand uit 1908 niet te veel willen polijsten” zegt Kasper Stuart daarover.

De lambrisering vooraan geeft cachet aan de zaak en laat galant ruimte voor de authentieke muren. Er is zelfs plaats voor plantjes.  

De lambrisering vooraan geeft cachet aan de zaak en laat galant ruimte voor de authentieke muren. Er is zelfs plaats voor plantjes.  ©  Patrick De Roo

Die opent zijn Monroe – denk aan Marilyn, de voornaam van Kaspers Schotse stamvader én ’s werelds bekendste merk van schokdempers – voorlopig alleen voor het diner, zeg van 17 tot 23u. Zaterdag en zondag komt er een brunch bij van 12 tot 15u. “Als het terras staat, en dat is in Antwerpen altijd een stuk vroeger dan in de rest van het land, dan openen we ook in de week voor de lunch.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio