©  koen fasseur

Sint-Agnes schaft uniform af, andere scholen blijven overtuigd: “Het benadrukt de gelijkwaardigheid en samenhorigheid”

Antwerpen, Hoboken -

Het Sint-Agnes Instituut in Hoboken schaft het schooluniform af. Volgens de directie is het niet meer van deze tijd. Toch zijn er nog heel wat Antwerpse scholen die zweren bij het uniform. “Het is een traditie”, zegt Katelijne Pickery van Sint-Ludgardis. “Maar het benadrukt ook de gelijkwaardigheid en samenhorigheid op onze school.”

Jan Stassijns

Leerlingen in de tweede en derde graad secundair van het Sint-Agnes Instituut in Hoboken waren al een aantal jaren vrijgesteld van het dragen van een uniform. Nu mogen ook de leerlingen van de eerste graad en de lagere school hun marineblauwe garderobe achterwege laten. De kostprijs is één van de redenen om het af te schaffen.

“Je moet toch al heel goed zoeken naar een winkel die de specifieke kleuren verkoopt, zonder logo’s en dergelijke”, zegt Wim Van der Weiden, pedagogisch directeur van Sint-Agnes op ATV. “We zagen dat de truien die leerlingen hadden, werden doorgegeven van leerling op leerlingen, van broertje op broertje, van zusje op zusje. We denken dat we ouders hiermee tegemoetkomen door hen geen aparte kledij meer te laten kopen die enkel op school gedragen kan worden. Een heel duidelijke meerderheid van onze leerkrachten gaf ook aan dat het voor hen geen enkele waarde meer had.”

©  koen fasseur

“Visitekaartje van onze school”

Vanaf volgend schooljaar zullen de leerlingen van Sint-Agnes dus wellicht veel kleurrijker voor de dag komen. Toch zijn nog heel wat Antwerpse scholen waar het uniform niet ter discussie staat, zoals op Sint-Ludgardis Antwerpen.

“Typisch bij ons is het wit-blauwe streepjesmotief op de bloezen en hemden”, zegt algemeen directeur Katelijne Pickery. “Het is het visitekaartje van onze school. Het is een traditie die we in stand willen houden, maar er zit ook een visie achter. Het is eenvoudig. Je weet elke dag wat je moet aantrekken. Het is duurzaam, stevig materiaal dat lang meegaat. En het benadrukt de gelijkwaardigheid en samenhorigheid. Zo kunnen we de nadruk leggen op de innerlijke kwaliteiten van onze leerlingen. Er is zo ook geen verschil tussen gegoede en minder gegoede leerlingen. En we blijven dan wel vasthouden aan traditie, we willen er ook voor zorgen dat het uniform evolueert met de tijd. Onze leerlingen mogen kiezen welke broek of rok ze dragen, zolang het in marineblauw is. En je ziet dat het keuzemodel ook de modetrends volgt.”

Eigen verantwoordelijkheid

Het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen is ook een uniformschool. Enkel de leerlingen van het zesde jaar hoeven geen uniform te dragen. “Dat doen we om hen te laten groeien in hun eigen verantwoordelijkheid: weten hoe je te kleden in een professionele omgeving”, zegt algemeen directeur Cécile Veraert. “Zij groeien eigenlijk uit hun uniform.”

Toen Veraert vijf jaar geleden haar intrede maakte als algemeen directeur, heeft ze een bevraging gedaan bij het lerarenkorps. “Ik voelde snel aan dat het uniform een deel is van onze identiteit”, zegt Veraert. “Maar het enige dat echt vastligt, is de pullover van de school. Leerlingen mogen wel vrij kiezen welke broek, trui of rok ze dragen, zolang het donkerblauw is. De bloes of het hemd moet wit zijn en met een kraag. Het gaat ons vooral over de samenhorigheid, het groepsgevoel.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio