Danny Vandaele, Rita Smits en hun hond Shimba. Deze drie Wijnegmnaren, maar zij niet alleen, betreuren het verdwijnen van de groene long die Ertbrugge nu is. Ze tekenen verzet aan. 

Danny Vandaele, Rita Smits en hun hond Shimba. Deze drie Wijnegmnaren, maar zij niet alleen, betreuren het verdwijnen van de groene long die Ertbrugge nu is. Ze tekenen verzet aan. © JAA

Ook provincie ziet geen graten in 290 woningen op Ertbrugge, maar buurt geeft verzet niet op: “Van ons ‘dorp’ schiet straks niks meer over”

Wijnegem -

De bestendige deputatie heeft de eerder door de gemeente verleende vergunning voor de bouw van een nieuwe wijk met 290 woningen op de weiden tussen Houtlaan en Ertbruggestraat bevestigd. “Appartementsgebouwen tot zes verdiepingen hoog en het verjagen van onze vertrouwde paarden en koeien. Is dit wat de gemeente en provincie verstaan onder de zo gepromote ontharding?” Danny Vandaele en Rita Smits zijn niet de enige buurtbewoners die met lede ogen aanzien hoe hun dorp Wijnegem steeds meer lijkt te evolueren naar een voorstad van Antwerpen.

Jan Auman

Danny Vandaele, die een loopbaan bij een Amerikaanse wereldspeler in ICT achter de rug heeft, benadrukt ruimdenkend te zijn en niet tot de club ‘not in my backyard’ te behoren.

“Wij wonen zelf sinds 1988 aan de Merksemsebaan en hebben veel zien veranderen, meestal niet ten goede”, vertellen Danny en Rita. “Natuurlijk waren we ook al niet toe blij toen hier recht tegenover de voormalige feestzaal d’Ouwe Kaars gesloopt en vervangen werd door appartementen, vier hoog nog wel. Ook door De Ideale Woning en andere maatschappijen werd heel wat bijgebouwd. Tot daar aan toe allemaal. Maar Ertbrugge, dat de gemeente ons zelf mee opdringt, is de druppel die onze emmer en niet alleen die van ons doet overlopen.”

Waarover gaat het? De landbouwers, het Antwerpse OCMW en een particuliere eigenaar verkochten de bewuste weiden – samen ruim acht hectare groot – zes jaar geleden grotendeels aan bouwpromotoren Novus en Matexi. De gemeente Wijnegem kon zelf een vijfde van het gebied op de kop tikken. Het gaat om een zone voor ‘woonuitbreiding’ die pas in 2016 de bestemming ‘woongebied’ kreeg.

Een beeld dat aangeeft hoe de weiden ingericht zullen worden met woningen en in het midden nog een openbaar park.

Een beeld dat aangeeft hoe de weiden ingericht zullen worden met woningen en in het midden nog een openbaar park. © Matexi-Novus

In de zomer van 2021 en na een eerdere inspraakweek, waarbij buurtbewoners hun zeg kregen over het uitzicht van de wijk, verleende de gemeente een vergunning. “Liefst 290 woningen zijn ingetekend. Daaronder bevinden zich heel wat flatgebouwen, zelfs tot 27 meter hoog”, haalt Vandaele er zijn dossier bij. “Ertbrugge zal een ernstige impact hebben op de leefbaarheid en het milieu in Wijnegem. Zoveel woningen bijbouwen in een omgeving waar het verkeer nu al in de soep draait, is vragen om problemen. De invoering van het omstreden circulatieplan in Wijnegem West onlangs, gebeurde trouwens al met het oog op de realisatie van het nieuwe Ertbrugge.”

Dieren

De verkeerschaos is volgens Vandaele niet het enige argument waarom wijk Ertbrugge geen goed idee is. “Rekening houdend met de klimaatproblematiek heeft wat nu nog een mooie groene vlakte is, zeker toegevoegde waarde. Die weiden moeten blijven. De paarden en koeien die er grazen vormen voor veel mensen een vertrouwd gezicht en een attractie bij een wandeling met hond en kleinkinderen”, vinden Danny, Rita en hun trouwe viervoeter Shimba.

De bestendige deputatie van de provincie aanhoorde de klagers, maar gaf Matexi en Novus onlangs toch een ‘go’. Al werden wel enkele bijkomende voorwaarden opgelegd. “Een schertsvertoning”, noemde één van de beroep-indieners de hoorzitting in het provinciehuis desondanks.

De door de provincie bevestigde vergunning hangt uit sinds vorige week.

De door de provincie bevestigde vergunning hangt uit sinds vorige week. © JAA

Hondenweide

“Ik tekende zelf aanvankelijk geen beroep aan, maar ben vastbesloten nu wel naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen te trekken, onze laatste strohalm. Van de provincie heb ik het aanvoelen dat ze onder één hoedje speelt met de gemeente, die als mede-eigenaar al betrokken partij is in dit dossier”, kondigt Danny Vandaele aan dat hij de rechtsmiddelen zal uitputten, net als meerdere buren uit de Merksemsebaan.

“Ook vanuit de Ertbruggestraat, waar de hinder groot zal zijn, is er blijvend verzet. Dat nu ook het aan de andere kant van de Houtlaan gelegen Ertbruggebos, op grondgebied Deurne, toch aangesneden zal worden voor de bouw van nog eens 36 andere appartementen, ontkracht de argumentatie van de gemeente. Die heeft altijd beweerd dat die groene zone voor altijd ongeschonden zou blijven”, klinkt Danny Vandaele vastberaden. Via een petitie op platform Avaaz zoekt hij momenteel een draagvlak voor zijn juridische tegenaanval. Op enkele dagen tijd kreeg hij die morele steun alvast van zo’n 120 Wijnegemnaren.

“Wat me los van alle inhoudelijke bezwaren erg stoort, is de onwil van de bouwpromotoren en gemeente om ons op gelijk wel vlak tegemoet te komen”, aldus Vandaele. “Wanneer ze bijvoorbeeld een hondenweide intekenen, waar veel vraag naar is, zou dat toch al een klein teken van respect zijn. Maar bouwheren blijven doof voor deze en andere vragen.”

----------------------------------------------------------------------

Aanleg start eind dit jaar

Tim Peeters, die project Ertbrugge voor Matexi opvolgt, betreurt dat er opnieuw beroep zou worden aangetekend. “Een schertsvertoning was de hoorzitting bij de provincie allerminst en eerder hebben ik en andere planners een week gekampeerd in Wijnegem om naar alle ideeën en voorstellen van omwonenden te luisteren. Daar hebben we wel degelijk mee rekening gehouden. Zo blijft de helft van het gebied groen en komt er een openbaar park.”

Dat park zal na verloop van tijd beheerd worden door de gemeente. “Ik hou perfect voor mogelijk dat daar bij voorbeeld schapen of andere dieren grazen”, aldus Peeters. “Voor die en andere voorstellen van Wijnegemnaren blijven wij en de gemeente heus wél openstaan. We streven een goede relatie na met onze nieuwe buren. Er kan ook in de fase van aanleg nog heel wat gebeuren om elkaar tegemoet te komen.”

Matexi en Novus hopen ondanks de wellicht verlengde procedure voor het bekomen van de omgevingsvergunning eind dit jaar te kunnen starten met de voorbereidingen voor de aanleg van Ertbrugge. De bouw van de wijk - door de gemeente beschouwd als de laatste grote dorpsuitbreiding - zal meerdere jaren in beslag nemen.

(jaa )

Op de weiden grazen nu nog paarden en koeien.

Op de weiden grazen nu nog paarden en koeien. © JAA

Tim Peeters van Matexi luistert naar buurtbewoners tijdens de zogenaamde co-creatieweek, twee jaar geleden

Tim Peeters van Matexi luistert naar buurtbewoners tijdens de zogenaamde co-creatieweek, twee jaar geleden © JAA

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio