Drama voor Egan Bernal: gebroken knieschijf en dijbeen na botsing met bus op training

Egan Bernal (25) is maandag zwaar ten val gekomen op training in Colombia. De winnaar van de Ronde van Italië van vorig jaar werd meteen naar het ziekenhuis overgebracht. Onderzoeken wezen uit dat de Colombiaanse klimmer onder meer een gebroken knieschijf en dijbeen heeft opgelopen.

Jonas Withouck

“Bernal heeft een zwaar ongeval gehad met een bus. Uit de eerste info blijkt dat hij niet zwaargewond is”, klonk het eerst in Colombiaanse media. De renner van Ineos Grenadiers was in zijn thuisland aan het trainen met zijn tijdritfiets toen hij met een snelheid van 50 kilometer per uur tegen een geparkeerde autobus knalde. “Hij werd door de medische staf naar het ziekenhuis gebracht en was bij bewustzijn toen hij daar arriveerde”, communiceerde zijn team al snel. “Egan is stabiel en ondergaat nu verder onderzoek.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uiteindelijk bleek de schade toch zeer groot. “Het was een harde klap op zijn been”, reageerde Xabier Zandio, sportdirecteur van Ineos Grenadiers, bij het Colombiaanse Marca. “De bus was gemaakt van vezels en niet van metaal.” Volgens het ziekenhuis in Bogota brak Bernal zijn knieschijf én dijbeen en moet hij onder het mes. Verder is er ook schade aan de nek- en borstwervels. Hoe dan ook staat er Bernal een lange revalidatie te wachten. Colombiaanse media spreken van vier tot zes maanden.

Intussen werd de Colombiaan met succes geopereerd. De zenuwen in zijn ruggengraat zijn niet aangetast en konden dus gered werden. Ook de functionaliteit van zijn rug kon behouden worden. Er is dus geen blijvend schade, maar Bernal moet wel de komende 72 uur op intensieve zorgen blijven om te kijken hoe de situatie verder evolueert.

“We verwachten bij hem een progressieve evolutie in de komende 72 uur op de afdeling intensive care. We zijn onmiddellijk met het revalidatieproces begonnen om de best mogelijke resultaten voor onze patiënt te behalen”, aldus het ziekenhuis.

Aan het ziekenhuis in Bogota waar Bernal werd opgenomen, hield de politie pottenkijkers op afstand. 

Aan het ziekenhuis in Bogota waar Bernal werd opgenomen, hield de politie pottenkijkers op afstand. © AFP

Bernal werkte in Colombia een stage af met zijn ploegmaats Richard Carapaz, Dani Martínez, Jonathan Narvaez, Brandon Rivera, Andrey Amador, Omar Fraile en Carlos Rodríguez. De gewezen Tourwinnaar (2019) en winnaar van de Giro van vorig jaar zou normaal over drie weken aan zijn seizoen beginnen in de Ronde van de Provence. Daar mag hij alvast een kruis over maken. Komende zomer wilde de Colombiaanse klimmer opnieuw een gooi doen naar eindwinst in de Ronde van Frankrijk, maar ook dat lijkt op dit moment onrealistisch.

 

 ©  REUTERS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio