LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

red
 • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 • Letland bant Russisch uit de klassen

  Vanaf 2025 zal er in Letland niet meer in het Russisch onderwezen worden in het kleuter- en lager onderwijs. Het parlement heeft daarvoor donderdag het licht op groen gezet. De geleidelijke overgang wordt al vanaf volgend jaar in gang gezet. De maatregel geldt zowel voor het openbaar als voor het privéonderwijs.
  Tot nu toe konden leden van de Russische minderheid in het Baltische land school lopen in speciale scholen waar bepaalde vakken in het Russisch konden worden onderwezen. Dat zal binnenkort dus niet langer mogelijk zijn. Voor Russisch zullen ze voortaan een beroep moeten doen op een buitenschoolse opleiding.
  De Russische minderheid in Letland maakt zowat een derde van de circa twee miljoen inwoners uit.
 • Helft Russen reageerde angstig en geschrokken op gedeeltelijke mobilisatie

  Circa een op de twee Russen reageerde angstig en geschrokken op de door president Vladimir Poetin aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie. Dat blijkt donderdag uit een enquête van het onafhankelijke opinieonderzoeksbureau Levada.
  47 procent van de ondervraagden beschreef hun gevoel na Poetins toespraak als "angst, vrees en afschuw". Iets minder dan een kwart (23 procent) gaf aan "trots op Rusland" te zijn.
  Het aandeel Russen dat de Russische inval in Oekraïne steunt, is ondertussen ook afgenomen tot 72 procent. Kort na de invasie stond dat nog op 80 procent.
 • Nord Stream 1-eigenaar verwacht maandag einde gaslek

  De eigenaar van Nord Stream 1 verwacht dat er vanaf maandag geen gas meer uit de beschadigde gaspijpleiding lekt. Dat heeft een woordvoerder van Nord Stream AG, dat de gaspijpleiding uitbaat, donderdag gezegd tegen persbureau Reuters. Het is nog niet te voorspellen of de pijpleiding nog ooit in gebruik kan worden genomen. Daarvoor moet eerst duidelijk worden wat de omvang en aard van de schade aan de onderzeese pijplijn zijn.
  Nord Stream AG zegt dat er eerst medewerkers naar de plek van de beschadiging moeten gaan om verdere voorspellingen te kunnen doen. "De opname van de schade is alleen mogelijk als we het gebied kunnen bereiken. Op dit moment is de toegang beperkt."
 • BREAKING

  Oekraïens president Zelensky roept nationale veiligheidsraad bijeen

  De Oekraïense president Volodymyr  Zelensky roept de nationale veiligheidsraad van zijn land in een spoedzitting bijeen op vrijdag, met het oog op de geplande annexatie van door Rusland bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne. Dat heeft presidentieel woordvoerder Serhi Nykyforov donderdag aangekondigd.
  Het programma en andere details worden later meegedeeld. Zelenski zit het orgaan voor. Andere leden zijn het hoofd van het leger en de geheime diensten, de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken en andere regeringsleden.
  Moskou kondigde donderdag aan dat vrijdag documenten worden ondertekend om de bezette gebieden Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson bij het Russisch grondgebied in te lijven.
 •  Na vrijdag is er voor de vier bezette regio’s geen weg meer terug, exact zoals Poetin het wil

  Met een korte ceremonie zal president Poetin vrijdag de Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja erkennen als deel van de Russische Federatie. De toetreding komt er na referenda in de regio’s die door de internationale gemeenschap als “illegaal” en “een schijnvertoning” worden bestempeld. Van die kritiek ligt het Kremlin niet wakker. Het opent voor Rusland nieuwe mogelijkheden en is een nieuwe – en gevaarlijke – escalatie in een onvoorspelbare oorlog.

 • Russische reservisten zonder uitrusting naar front gestuurd: “Vraag aan jullie moeders en vrouwen om goedkope tampons op te sturen!”

  Russische reservisten worden naar Oekraïne gestuurd zonder de nodige militaire uitrusting. Dat blijkt toch (nogmaals) uit een video van een briefing, waarop te horen is dat de mannen hun vrouwen best massaal tampons laten opsturen, zodat ze gebruikt kunnen worden om wonden te stelpen.

  Lees hier meer.

  Een groepje reservisten wacht op een briefing in Volgograd. 

 • Europese Commissie wil stresstest kritieke infrastructuur 

  In een reactie op de vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream I en II in de Baltische Zee heeft de Europese Commissie de lidstaten gevraagd om stresstests voor kritieke infrastructuur voor te bereiden.
  Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson kondigde de stresstests woensdagavond aan op de Duitse televisiezender ZDF. Ze gaat de lidstaten contacteren om afspraken te maken over het toepassingsveld, de methodologie en de kalender, zo bevestigde de Commissie donderdag.  
 • Kremlin: "Buitenlandse mogendheid is verantwoordelijk is voor gaslekken in Nord Stream-pijpleidingen"

  Het Kremlin heeft onderstreept dat het vermoedt dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor de vier gaslekken die werden ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Moskou had het ook andermaal over een "terroristische daad". "Het is heel moeilijk om in te beelden dat een dergelijke terroristische daad kon plaatsvinden zonder de betrokkenheid van een staat", verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Hij riep andermaal op om snel een onderzoek te openen. Rusland had woensdag al aangekondigd een onderzoek te openen naar een "daad van internationaal terrorisme". Peskov stelde zich ook vragen bij het feit dat verschillende andere landen terughoudend waren om Rusland te contacteren na de ontdekking van de lekken.

  Maandag werden drie gaslekken ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2. Die leverden geen gas meer aan Europa, maar waren om technische reden wel nog volgestouwd met gas. Donderdag meldde de Zweedse kustwacht nog een vierde lek. De Europese Unie en de NAVO vermoeden dat er sprake is van sabotage. Rusland wijst op zijn beurt alle beschuldigingen van de hand. Vrijdag buigt de VN-veiligheidsraad zich over de kwestie.
 • Kremlin stelt dat buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor gaslekken

  Het Kremlin heeft donderdag onderstreept dat het vermoedt dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor de vier gaslekken die werden ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Moskou had het ook andermaal over een “terroristische daad”.

  Lees hier meer.

   

 • Finland sluit grenzen voor Russen met Europees toerismevisum

  Finland zal vanaf middernacht de grenzen sluiten voor Russische burgers met een Europees toerismevisum voor het Schengengebied. Dat heeft de Finse regering aangekondigd. Finland zal niet langer toeristische visa uitreiken aan Russen, en zal hun toeristische visa aan de grens ongeldig verklaren. Ze zullen niet langer door Finland mogen reizen.

  De gedeeltelijke mobilisatie van Rusland voor de oorlog in Oekraïne vertaalde zich in een grote toename van Russen die naar Finland gingen. De mobilisatie "had een grote impact" op de beslissing, zei Pekka Haavisto, de Finse minister van Buitenlandse Zaken. "We wilden nooit een transitland zijn voor toerisme", zei Haavisto ook.

  De beperkingen zijn bedoeld om Russen te verhinderen vanuit de luchthaven van Helsinki te vliegen naar andere landen. Het land vreest immers dat dit de internationale betrekkingen zou kunnen schaden. Naar verwachting zullen meer mensen proberen om de 1.300 kilometer lange grens tussen Finland en Rusland illegaal over te steken en bescherming in het land te zoeken, aldus de Finse minister van Binnenlandse Zaken Krista Mikkonen.

 • NAVO-landen zullen reageren op "elke opzettelijke aanval" op kritieke infrastructuur

  De 30 lidstaten van de NAVO waarschuwen dat elke "opzettelijke aanval tegen kritieke infrastructuur van de bondgenoten een verenigd en vastberaden antwoord" zal krijgen. Volgens het bondgenootschap zijn de lekken aan de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 te wijten aan "sabotage". Wie daarvoor verantwoordelijk zou zijn, zegt de verdragsorganisatie niet.

  "De schade aan de pijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 in internationale wateren in de Baltische Zee is erg verontrustend. Alle momenteel voorhanden informatie wijst erop dat dit het resultaat is van doelbewuste, roekeloze en onverantwoorde daden van sabotage", zo staat donderdag in een verklaring van de Noord-Atlantische Raad, het belangrijkste politieke bestuursorgaan van de verdragsorganisatie. "Deze lekken veroorzaken risico's voor de scheepvaart en veroorzaken grote milieuschade."

  De lidstaten van de NAVO zeggen dan ook dat ze zullen reageren op elke aanval tegen kritieke infrastructuur van een bondgenoot. Ook Finland en Zweden, die dicht bij een NAVO-lidmaatschap staan als zogeheten 'invitees' of genodigden, sluiten zich aan bij de verklaring van de Noord-Atlantische Raad.
 • BREAKING

  Rusland zal vrijdag verdragen ondertekenen over de aansluiting van Loehansk, Cherson, Donetsk en Zaporizja: de vier bezette Oekraïense gebieden waar eerder als illegaal veroordeelde referenda plaatsvonden. Dat kondigt het Kremlin donderdag aan. 

  Lees hier meer.


  Loehansk.
 • Leiders van bezette Oekraïense gebieden zijn in Moskou voor ontmoeting met Poetin

  De door Rusland gesteunde leiders van de bezette Oekraïense regio's Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zijn aangekomen in Moskou. Volgens een official van Cherson staat er een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin gepland, maar details daarover ontbreken nog. "Ik kan niet zeggen waar, wat en wanneer", klinkt het.

  De door Rusland gesteunde autoriteiten in de bezette regio's dienden woensdag een verzoek tot toetreding bij de Russische Federatie in. Ze vragen Poetin officieel om hun gebieden in te lijven bij Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben.

  Volgens de officiële uitslagen van de referenda heeft 98 procent van de stemmers in Loegansk voor toetreding gestemd, in Cherson 87 procent, en in Zaporizja ruim 93 procent. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent. Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond.

  Russische media melden dat Poetin de annexatie van de bezette gebieden vrijdag zal aankondigen tijdens een toespraak in de Doema, het Russische parlement. Op 3 en 4 oktober zou het parlement bijeenkomen om de toetreding van de vier regio's te bespreken. Rusland zou bovendien al voorbereidingen treffen voor een officiële viering in het centrum van de hoofdstad, voorafgaand aan de annexatie.
 • BREAKING

  Vierde lek ontdekt in Nord Stream-gasleidingen, Russische marineschepen gesignaleerd op bewuste locaties

  Er werden in totaal vier - niet drie - lekken ontdekt in de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee. Dat schrijft Svenska Dagbladet, op gezag van de Zweedse kustwacht. Verschillende Europese landen onderzoeken wat er gebeurd is met de pijpleidingen, velen vermoeden sabotage door Rusland.
 • Erdogan wil met Poetin praten over schijnreferenda

  De Turkse president Recep Erdogan wil een onderhoud met zijn Russische collega Vladimir Poetin over de schijnreferenda in de bezette Oekraïense gebieden. Rusland beweert dat de bewoners van de provincies Cherson, Zaporizja, Loegansk en Donetsk in die volksraadplegingen met overweldigende meerderheid hebben gekozen voor aansluiting bij Rusland. Erdogan en Poetin spreken elkaar vrijdag.

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de steun van Turkije gevraagd voor de regio's met de bedoeling "Poetin te overtuigen", aldus Erdogan. Die zei dat hij liever had gehad dat Rusland geen referenda hield. "Ik wou dat we dit probleem via diplomatie konden oplossen", zei hij.

  De internationale gemeenschap noemt de door Rusland georganiseerde "schijnreferenda" in Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk "illegaal". Meerdere landen lieten al weten de resultaten nooit te zullen erkennen, en de Europese Unie en de Verenigde Staten beloofden extra sancties tegen Rusland. Turkije is lid van de NAVO en onderhoudt goede betrekkingen met Oekraïne, maar ook met het Kremlin.

Vastgoed

Jobs in de regio