© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd in Mechelse regio, aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt met ruim 50%

Mechelen -

Gezondheidsinstituut Sciensano telde vorige week een recordaantal nieuwe coronabesmettingen in de Mechelse regio. Er werden maar liefst 6.852 positieve tests afgelegd. Dat zijn bijna 2.500 besmettingen meer dan tijdens de week voordien. Er liggen ook weer meer mensen in het ziekenhuis.

Stijn Van de Sande

Tijdens de week van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 januari telde Sciensano maar liefst 6.852 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in het arrondissement Mechelen. Dat is een absoluut record. Het zijn er 2.476 meer dan tijdens de week voordien, toen het recordaantal besmettingen in onze regio ook al iets scherper werd gesteld. Sinds het begin van de coronacrisis, nu bijna twee jaar geleden, werden er in onze regio al bijna 67.000 besmettingen vastgesteld. Dat is net geen 20% van het totale aantal inwoners.

De stad Mechelen registreerde opnieuw veruit het meeste aantal nieuwe gevallen. Er werden 1.883 positieve tests afgenomen. Heist-op-den-Berg volgt op ruime afstand op de tweede plaats met 883 besmettingen. Lier vervolledigt het podium. Daar werden 734 nieuwe gevallen geregistreerd. Ook Nijlen en Willebroek telden afgelopen week meer dan 500 nieuwe besmettingen. Berlaar, Bonheiden en Bornem sluiten de rij. Die drie gemeenten noteerden minder dan 300 besmettingen.

 

 © rr

Ook de incidentie is het hoogst in Mechelen. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken werden er 3.645 besmettingen geteld. In Duffel zijn dat er 3.511 en in Willebroek 3.453. Ook Berlaar, Heist-op-den-Berg, Lier en Nijlen hebben een incidentie boven de 3.000. Helemaal onderaan de rangschikking staat Klein-Brabant. In Bornem waren er omgerekend 2.263 besmettingen en Puurs-Sint-Amands heeft een incidentie van 2.438.

Het hoge aantal besmettingen van de voorbije weken is nu ook zichtbaar in de ziekenhuizen. Op vrijdag 21 januari lagen er 345 coronapatiënten in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen. Een week eerder waren dat er nog 224. Het is een toename van ruim 54%. Het aantal patiënten op de dienst intensieve zorgen zakte wel: van 47 naar 39. En er moeten nu vijftien mensen aan de beademing. Een week eerder waren dat er negentien.

Vaccinatie

Inmiddels wordt er volop verder gevaccineerd. Afhankelijk van het vaccinatiecentrum werd al tussen de 30 en de 40% van de kinderen tussen vijf en elf jaar gevaccineerd. Het aantal eerste prikken steeg dan ook met enkele duizenden de afgelopen week. Inmiddels werd 84,70% van alle inwoners minstens deels gevaccineerd. 82,47% werd volledig gevaccineerd met de basisvaccinatie. Bij de volwassenen ligt de vaccinatiegraad op bijna 95%.

226.833 mensen kregen intussen ook al een boosterprik. Dat is goed voor 65,08% van de bevolking. Bornem staat nog steeds op kop. 73,11% van de mensen kreeg er een boosterprik. Ook in Puurs-Sint-Amands, Putte, Bonheiden en Heist-op-den-Berg is dat meer dan 70%. Willebroek en Mechelen staan onderaan met een vaccinatiegraad van respectievelijk 55,78% en 56,45%.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio