In Museum Hof van Busleyden loopt nog tot eind februari de tentoonstelling Uitbundig Verleden. 

In Museum Hof van Busleyden loopt nog tot eind februari de tentoonstelling Uitbundig Verleden. © Sophie Nuytten - Museum Hof van Busleyden

Twee expo’s in Busleyden trekken 50.000 bezoekers en de tuinen nog meer

Mechelen -

Ondanks de beperkingen op het aantal bezoekers door corona kan Museum Hof van Busleyden in Mechelen terugblikken op een succesvol 2021. Kinderen van de Renaissance was de meest bezochte tentoonstelling sinds 2018. Samen met Uitbundig Verleden trok ze meer dan 50.000 bezoekers en de tuinen lokten zelfs dubbel zoveel mensen.

Sven Van Haezendonck

Nog tot eind februari loopt in Busleyden de tentoonstelling Uitbundig Verleden. De expo over de negentiende-eeuwse kijk op de Bourgondiërs trok tijdens de kerstvakantie veel bezoekers, vaak families met kinderen. Maar de grootste blikvanger vorig jaar, dat was de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance.

De expo toonde het leven van de prinsen en prinsessen aan het Bourgondisch-Habsburgse Hof en haalde meer dan 25.000 bezoekers. “Op volle kracht hadden we tot vier keer zoveel bezoekers kunnen bereiken. Het is alleszins de best bezochte tentoonstelling sinds de heropening in 2018”, zegt Kristl Strubbe, directeur van Museum Hof van Busleyden.

LEES OOK.Mechelen bouwt Museum voor Schone Kunsten na voor nieuwe expo over Bourgondiërs

“Het museum is van onschatbare waarde voor de stad. Het hoge aantal bezoekers, ook in deze moeilijke tijden, bewijst dat het museum stevig op de kaart staat als culturele trekpleister voor Bourgondische kunst”, vertelt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

100.000 bezoekers tuinen

Nog populairder dan het museum zelf zijn de tuinen. “De automatische tellers aan onze poorten registreerden bijna 100.000 bezoekers aan de tuinen”, zegt Siffer. De meeste bezoekers komen uit eigen land, maar door corona zakten ook meer Nederlanders af naar de Dijlestad.

In maart gaat het vijftiende-eeuwse stadspaleis opnieuw in de steigers voor de restauratie van de daken en het schrijnwerk. Daardoor is de permanente collectie anderhalf jaar niet te zien. Het museum blijft wel open, met toptentoonstellingen van de Cubaans-Belgische kunstenaar Ricardo Brey en de expo Verborgen Parels met Mechelse topstukken later in het jaar.

LEES OOK.Vier jaar na heropening gaat Museum Hof van Busleyden opnieuw in de steigers

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio