Bart De Pooter. 

Bart De Pooter. ©  RR

Tweesterrenchef Bart De Pooter opent plantaardige restaurants in Antwerps hotel Marriott

Antwerpen, Rumst -

Het nieuwe Marriott-hotel krijgt tweesterrenchef Bart De Pooter van restaurant De Pastorale in Reet als chef. In twee restaurants, Wild|n en Plant|n, introduceert hij een plantbased keuken. “Er zijn al veel plantaardige restaurants, maar niet op top-gastronomisch niveau”, zegt de chef. “Antwerpen is er, na Amerikaanse en Nederlandse voorbeelden, zeker klaar voor.”

Johan Van Baelen

LEES OOK. Hotel van de Gouden Eeuw: binnenkijken in het eerste Marriott-hotel van Antwerpen

Bart De Pooter is erg openhartig over zijn aanstelling als chef van het Sapphire House Antwerp zoals het door Marriott wordt genoemd. “Mijn echtgenote, Anne Ludmann, is general manager van het hotel. Het was haar idee om een restaurantconcept te zoeken. Na marktanalyse vonden wij dat een trendy stad als Antwerpen klaar is voor een plantbased restaurant in het topsegment. In dat segment hebben we gerenommeerde chefs en restaurants, maar nog geen topgastronomie die volledig plantaardig werkt.”

Internationaal is die omslag al wel gemaakt. “Dik twee jaar geleden is dat in Nederland begonnen, tien jaar geleden al in de Verenigde Staten. Daar heb je chefs die van de ene dag op de andere hebben beslist om naar een compleet plantaardige keuken over te stappen. Kijk naar ABC Vegan of Eleven Madison Park. Daar heb je een driesterrenchef die zichzelf in vraag durft te stellen en de ballen heeft om de omslag te maken. Daar kijk ik naar op, naar zo iemand. Ik hou ook van die uitdaging”, zegt De Pooter.

Compleet plantaardig

“We gaan bescheiden beginnen met het gastronomisch restaurant Wild|n voor twintig tot vijfentwintig personen. Daarnaast zullen we Plant|n voorstellen, een restaurant waar je de hele dag terechtkan en dat ook volledig plantaardig zal werken. Zo zijn we de enigen in België die rond de klok een compleet plantaardig service brengen.”

Restaurant Pastorale, in 2018 door We’re Smart ® World uitgeroepen tot Best Vegetable Restaurant of Belgium heeft onder meer een vegetarisch menu met negen gangen.  

Restaurant Pastorale, in 2018 door We’re Smart ® World uitgeroepen tot Best Vegetable Restaurant of Belgium heeft onder meer een vegetarisch menu met negen gangen.  ©  RR

Volgens de chef is dat casual dining zonder dat je iets mist. “Ik ben zeker dat het publiek daar klaar voor is. Je gaat dat zelfs amper merken. Plantaardig eten is geen gemis, het is een ontdekking. Mensen reizen toch om te ontdekken? En tegelijk hebben we nu al boekingen binnen, juist omdat we een plantaardige keuken brengen. Rond geïnspireerd plantaardig eten ontstaat zelfs een vorm van toerisme. Dat merk je aan de Amerikaanse voorbeelden. Die zitten even vol als vroeger.”

Om dat te illustreren wil Bart De Pooter een stukje van zijn kaart overlopen. “Bij het ontbijt is er op het vlak van brood geen probleem. Alleen moet je daarin geen eieren of andere dierlijke producten gaan gebruiken. Bij de koffie heb je een reeks luxebroodjes, zoals een kaneelbroodje. In onze yoghurts is koemelk vervangen door amandel- of havermelk. Verder leggen we de nadruk op verschillende croques met gegrilde groente, hummus van witte bonen. Of van biet, dat kan ook. We moeten geen mediterraanse hummus maken als we het met onze eigen producten kunnen doen. Dat doen we ook met de pannenkoekjes met fruit van hier. ’s Middags gaat dat dan over in rösti’s (koek van gebakken aardappels, red.) met tuinkruiden, biogroenten en salades.” Overigens hoef je geen hotelgast te zijn om te proeven van dit alles, want beide restaurants zullen geopend zijn voor iedereen.

Groenten van ‘boer Bart’

Dat het idee al langer broedt bij Bart De Pooter bewijst de verdere aanpak van het project. Hij transformeert de boerderij waar hij woont tot leverancier van de beste groenten en kruiden die hij zich kan voorstellen. “Pastorale werd nooit gezien als een Antwerps restaurant. Door dit project kan ik mijn roots, die in Rumst tussen Rupel, Nete en Schelde liggen, naar de stad brengen. “We hebben twaalf hectare ter beschikking. Die akkers kunnen uitgroeien tot 80 hectare. Nu wordt er mais op geteeld, maar van die extensieve monocultuur krijg ik geen energie. Dat gebeurt wel als we door permacultuur een ecologisch duurzaam en economisch stabiel model nastreven.” Via het project ‘grond zoekt boer’ is Bart op zoek naar jonge landbouwers die de grond willen verbouwen. “Die grond krijgen ze gratis ter beschikking en wij garanderen een inkomen omdat we voor Plant|n, Wild|n, Pastorale en Tomorrowland (waarmee Bart ook een langdurig partnership heeft, red.) hun producten afnemen.”

Het hotel

Het hotel met 139 kamers past in de Autograph Collection Hotels van Marriott, die bestaat uit een groep van meer dan tweehonderd geselecteerde hotels wereldwijd met elk hun eigen stijl in ontwerp, concept, visie en ziel.

De Wilde Man en de Wilde Vrouw naast het balkon boven de voordeur. 

De Wilde Man en de Wilde Vrouw naast het balkon boven de voordeur. ©  RR

De ziel van Sapphire House gaat terug tot het huis De Grooten Robijn in de Lange Nieuwstraat, gebouwd in 1746, waar vorige eeuw onder meer nog de dienst bevolking van de stad huisde. Naast het balkon boven de voordeur dragen de ‘de wilde man’ en ‘de wilde vrouw’, de familiewapens van de opdrachtgevers, het echtpaar du Bois-van Colen. Pittig detail is dat de wilde man terugkomt in het wapenschild van Antwerpen en natuurlijk in de naam van het restaurant van het hotel, Wild|n.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio