Poes Simba en Duitse herder Odette ondergaan een heupoperatie, dankzij giften van veel dierenvrienden.

Poes Simba en Duitse herder Odette ondergaan een heupoperatie, dankzij giften van veel dierenvrienden. © Leo De Nijn, Dierenbescherming Mechelen

Mechelse Dierenbescherming haalt 7.700 euro op voor heupoperaties van Odette en Simba

Mechelen -

Een geldinzameling bij de Mechelse Dierenbescherming voor de heupoperaties van Duitse herder Odette bracht genoeg geld op om ook de gevonden huispoes Simba een ingreep te laten ondergaan. “Het is de eerste keer dat we een heupoperatie bij een kat laten uitvoeren. Maar daar zijn we veel dierenvrienden heel dankbaar voor. Het zal beide viervoeters van hun dagelijkse pijn verlossen”, zegt Wendy Kerselaers, beheerder van de Mechelse Dierenbescherming.

Leo De Nijn

Het verhaal van Duitse herder Odette startte in juli vorig jaar toen de Dierenbescherming in Heist-op-den-Berg drie Duitse herdershonden in beslag nam. “We troffen Odette, samen met Julia en Gerda aan in een piepkleine, vuile kooi. De dieren konden zich nauwelijks bewegen. Duitse herders zijn bijzonder gevoelig voor aangeboren afwijkingen aan de heupen. Dat heeft ook wat te maken met de manier waarop deze hondenrassen door fokkers op de wereld worden gezet”, vertelt Wendy Kerselaers.

Herdershond Odette krijgt volgende maand een nieuwe heup.

Herdershond Odette krijgt volgende maand een nieuwe heup. © Dierenbescherming Mechelen

Baasje gevonden

Het vervaardigen en plaatsen van heupprotheses is geen sinecure en kost veel geld. “We zijn op zoek gegaan naar sponsors. La Mésange Bleue, een verhuurder van vakantiewoningen in de Ardennen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het inzamelen van giften. Ze organiseerden een tombola, waarmee een verblijf in een van hun weekendhuizen te winnen was. Iedereen die een kleine schenking deed ging in de tombola-trommel. De hele actie heeft ons tot vandaag 7.700 euro opgebracht. Een geweldige meevaller, voor ons en vooral voor de hond zelf. Wanneer deze medische ingreep niet wordt uitgevoerd dan is hij veroordeeld tot een levenslange dagelijkse pijn”, zeggen ze bij de Dierenbescherming.

Odette heeft twee operaties nodig. Een eerste ingreep is gepland op 24 februari. “Daarna volgt een revalidatie van 6 tot 8 weken, om nadien opnieuw geopereerd te worden. We hebben ondertussen een adoptiegezin gevonden waar Odette in huiselijke sfeer kan revalideren. Een win-win situatie voor iedereen.”

Geld voor operatie Simba

De geldinzameling, die nog tot volgende week maandag loopt, heeft voor een overschotje gezorgd, waardoor de Dierenbescherming zich ook kan ontfermen over huispoes Simba, een rosharige kater van anderhalf jaar. “Simba liep een gebroken heup op. Mogelijk is er een ongeluk gebeurd of ze kreeg een harde klap of een stamp. Voor het eerst in onze opvang plannen we voor een poes ook een heupoperatie. We kunnen echt niet verwoorden hoe dankbaar wij alle schenkers zijn. Als we deze ingrepen niet zouden kunnen doen, dan kunnen deze dieren op termijn zelfs niet meer gaan of lopen”, legt Wendy uit.

Simba is in goede handen.

Simba is in goede handen. © Leo De Nijn

Het gaat de Dierenbescherming goed voor de wind. “We hebben het financieel beter dan vroeger. Afbouw van onnodige uitgaven en het aanboren van nieuwe inkomsten liggen aan de basis. Voor de opvang van poezen hebben we momenteel geen wachtlijst. Voor honden is er een wachtlijst van een 25-tal dieren. We moeten hier elke dagen puzzelen voor een vrij hok als de politie met een hond komt aanbellen. Corona blijft voor mij toch de ergste boosdoener. Tijdens de crisis hebben velen zich een huisdier aangeschaft. Nu ze weer op reis kunnen gaan, worden de dieren afgestaan. Dit blijft een pijnlijke vaststelling”, zegt de beheerder.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio