Jonge papa Tobias Maerien behoort ook zelf tot het doelpubliek van zijn boek: mannen met weinig tijd die toch nog graag een strakke buik en sterke schouders willen behouden. 

Jonge papa Tobias Maerien behoort ook zelf tot het doelpubliek van zijn boek: mannen met weinig tijd die toch nog graag een strakke buik en sterke schouders willen behouden. © EMA

‘Plan buik weg’ helpt mannen in 12 weken af van blubberbuik

RETIE -

Kun je in amper twaalf weken, door slechts driemaal per week maximaal een uurtje te sporten, je buikomtrek met tien centimeter verkleinen? Personal trainer Tobias Maerien (32) uit Retie heeft daarvoor een eigen trainingsplan uitgewerkt: Plan buik weg. Het gelijknamige boek ligt sinds dinsdag in de winkel.

Eddy Meulemans

Plan buik weg is bedoeld voor mannen die af willen van hun blubberbuik en weer stoere schouders willen, maar daar geen uren voor in de fitness willen doorbrengen. Speciaal voor hen heeft personal trainer en voedingscoach Tobias Maerien uit Retie een 12-wekenschema ontwikkeld. Zijn geheim: anders gaan eten in combinatie met korte kracht- en intervaltrainingen. “Als je een sixpack wil, is mijn schema niet voldoende. Daarvoor moet je zeven keer per week gaan fitnessen”, zegt hij. “Maar Plan buik weg is wel een eerste stap naar een sterk en stoer mannenlichaam.”

Pas eten vanaf 12u ’s middags

Een gezond en uitgekookt voedingspatroon is de basis. Om je bierbuik in te krimpen moet je volgens Tobias een negatieve energiebalans nastreven: minder calorieën innemen dan je verbruikt, of andersom. “Maar dat betekent niet dat je minder moet eten”, zegt hij. “Je moet vooral meer eiwitten innemen, zoals vlees, vis, eieren, noten, dadels en kikkererwten. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren: zij zorgen ervoor dat je lichaam weer stevig en mooi gevormd is.”

Het boek ‘Plan buik weg’ ligt vanaf deze week in de boekhandel en kost 22,50 euro.

Het boek ‘Plan buik weg’ ligt vanaf deze week in de boekhandel en kost 22,50 euro. © RR

De methode van Tobias stoelt ook op het voedingsprincipe van intermittent fasting, waarbij je slechts eet van 12u ’s middags tot 20u ’s avonds. “Door de overige zestien uren van de dag niet te eten, gun je je lichaam de tijd om te rusten en te herstellen”, zegt hij. “Maar zo geef je ook jezelf wat marge om af en toe nog te zondigen, bijvoorbeeld als je ’s avonds een feestje hebt of als je ’s avonds nog frieten eet.”

Krachttrainingen

De tweede hoeksteen van Plan buik weg is sporten. “Maar geen ellenlange trainingen van lopen of fietsen”, zegt Tobias. “Het is een mythe dat je langdurige cardio-workouts nodig hebt om vet te verbranden. Van anderhalf uur op je gemakje te joggen ga je geen gespierde lichaamsvormen krijgen. Veel jonge papa’s en andere mannen hebben daar ook gewoon de tijd niet voor. Daarom moet je het slim aanpakken, met een uitgekiende combinatie van kracht- en intervaltrainingen. High intensity intervaltraining (HIIT), zoals sprinten, is goed om je metabolisme te activeren. Voor de krachttrainingen focus ik vooral op de grote spiergroepen omdat je daar het meeste rendement uit haalt: borst, rug en benen, onder andere met benches, pull-ups en squads.”

Nog een voordeel van kort en krachtig trainen, is dat je lichaam zo tussendoor meer tijd heeft om te herstellen. “Want het is juist in de herstelfase van een zware training dat je de grootste vooruitgang boekt”, zegt de zaakvoerder van sport- en voedingscentrum 4u2Motion in Retie en het online platform StartHealthy.

Twaalf gezonde recepten

In het boek Plan buik weg legt auteur Tobias Maerien gedetailleerd uit welke oefeningen en trainingssessies je waar en wanneer kunt doen, met concrete trainingsschema’s erbij. Het boek bevat ook twaalf recepten van handig te bereiden gezonde maaltijden, zoals een groene salade van gerookte makreel, peultjes, skyr, veldsla, rucola, ui en komkommer. Of een wok van gemarineerde kip, quinoa, champignons, avocado, rode paprika, sojabonen, zeewier, ui en gember.

Plan Buik weg is uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo, telt 275 pagina’s en kost 22,50 euro. Het boek is online te koop in de bekende webshops, maar ligt ook fysiek in de winkel bij Standaard Boekhandel en de lokale boekenwinkels.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio