Antwerpse twintiger krijgt hartontsteking na coronavaccin: “Een heel zeldzame bijwerking”

Antwerpen -

K.C. kreeg vlak nadat ze haar boosterprik ging oppikken in het vaccinatiecentrum te maken met een hartontsteking. “Het is een gekende bijwerking, maar één die heel zeldzaam en mild is”, zegt Steven Van Gucht.

Saar Van Olmen, Eline Debie

Het was even schrikken voor K.C. toen ze enkele weken geleden haar Moderna-boostervaccin ging oppikken in het vaccinatiecentrum. “Ik ben een twintiger, kerngezond en heb geen voorgeschiedenis met slechte gezondheid”, schreef ze zondag op Instagram. “Een paar uur na mijn boosterprik kreeg ik het ijskoud, ik geraakte niet opgewarmd en de misselijkheid ging op en af.” Haar eerste reactie? De huisarts bellen, die haar vertelde dat haar klachten normaal gezien na twee dagen zouden verdwijnen. Zo niet zou ze hem opnieuw moeten contacteren.

De klachten werden erger, ze kreeg last van kortademigheid na een inspanning en steken rond de hartstreek. Waarop ze besloot om naar de spoed te trekken. Daar bleek dat ze myocarditis had, een ontsteking van de hartspier. “Toen ging het plots heel snel en werd ik binnenstebuiten gekeerd. Het werd vaak omzeild en nooit rechtstreeks beantwoord, maar ik kreeg wel te horen dat ik niet de enige was met deze symptomen.”

K.C. mocht na enkele uren weer naar huis, maar is momenteel nog in herstel. Ze moet drie maanden medicatie innemen om dit weer in orde te krijgen. “Ik ben bang, want mijn belangrijkste orgaan is aangetast door een vaccin waarvan ik dacht dat het mij moest beschermen.”

Grotere kans door besmetting

“We zien, vooral bij mannelijke adolescenten, dat er een licht verhoogd risico is op een ontsteking van de hartspier of het hartspierzakje na het vaccin”, verklaart Van Gucht. “Iets meer na Moderna dan na Pfizer. Maar we weten ook dat het heel zeldzaam is, heel mild en dat het meestal uit zichzelf voorbijgaat. Het is dus niet levensbedreigend. Bovendien veroorzaakt het virus zelf ook zo’n ontstekingen. De kans is vele malen groter dat je het meemaakt door een besmetting dan door het vaccin.”

Steven Van Gucht. 

Steven Van Gucht. ©  BELGA

Het is moeilijk om de hartspierontsteking van de Antwerpse twintiger ondubbelzinnig te linken aan de boosterprik die ze kreeg, zegt Van Gucht. “Op zich kan het wel, want het is een gekende, doch zeer zeldzame, bijwerking. Maar het hoeft niet zo te zijn. Zo’n hartontsteking komt wel vaker voor. Mensen linken hun klachten nu snel aan het vaccin, terwijl ze vroeger niet per se op zoek gingen naar de oorzaak ervan.”

Ook bij kinderen blijkt de bijwerking heel zeldzaam te zijn. “In de Verenigde Staten zijn ondertussen zo’n 9 miljoen vaccins gezet bij kinderen onder 12 jaar. Er worden twee gevallen per miljoen vaccinaties vastgesteld. Het is dus heel uitzonderlijk. De kans dat er iets misgaat door het virus zelf eerder dan door het vaccin, is ook bij kinderen veel groter.”

LEES OOK. Eén jaar na de eerste prik kregen al drie vaccins een leeftijdsgrens: oordeelden we te snel dat ze veilig zijn?

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio