© atv

Antwerpse wetenschappers krijgen 625.000 euro voor alzheimeronderzoek

De Stichting Alzheimer Onderzoek gaat drie Antwerpse onderzoeken naar de ziekte met 625.000 euro financieren. Dat meldt de Universiteit Antwerpen maandag. Wetenschapper Renzo Mancuso krijgt daar een deel van. Daarbovenop wordt hij nog eens gelauwerd met de Young Researcher Award voor zijn onderzoeksvoorstel rond immuuncellen in onze hersenen.

Bron: Belga

De Stichting Alzheimer Onderzoek financiert veelbelovende onderzoeken naar dementie, een ziekte waar één vrouw op drie en één man op zeven een vorm van ontwikkelt. “Ondanks de coronacrisis konden we in 2021 voor een recordbedrag van 3,8 miljoen euro Belgisch wetenschappelijk onderzoek ondersteunen”, zegt directeur Joost Martens. “Dit bedrag is een stijging van maar liefst twintig procent ten aanzien van 2020 en 40 procent ten aanzien van 2019.”

Drie Antwerpse onderzoekers krijgen nu samen 625.000 euro om hun huidige projecten een extra boost te geven. Een van hen, Renzo Mancuso, krijgt bovendien dus nog een prijs. Hij onderzoekt de rol van het microglia-gen ABCA7. Microgliacellen zijn de immuuncellen van de hersenen, en hebben een grote invloed op de ziekte van Alzheimer. “We willen onderzoeken hoe veranderingen in het ABCA7-gen de functie van microglia beïnvloeden en bijdragen tot het verlies van hersencellen en de ontwikkeling van dementie. Zo willen we celprocessen identificeren die ons helpen om de ziekte te bestrijden”, zegt Mancuso.

Ook het onderzoek van Kristel Sleegers wordt gefinancierd. Zij werkt aan een verbetering van een methode om het risico op alzheimer te berekenen op basis van DNA. De derde onderzoeker die een beurs krijgt is Wouter De Coster, die verschillende nieuwe methodes combineert om de genetische oorzaak van dementie op te sporen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio