© atv

Minister Demir vraagt aan PFOS-onderzoekscommissie om “systeemfalen te onderzoeken om het systeem te verbeteren”

In het dossier van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht gaat het volgens minister van Omgeving Zuhal Demir niet om één schakel die niet gewerkt heeft. Er was sprake van een “systeemfalen” en het is volgens de N-VA-minister aan de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement om te bekijken hoe een dergelijk systeemfalen in de toekomst kan vermeden worden.

Bron: Belga

LEES OOK: Burgemeester Zwijndrecht houdt vol dat hij niet op de hoogte was van PFOS-vervuiling

Vorige week zijn de bevoegde ministers van de vorige Vlaamse regering de revue gepasseerd in de onderzoekscommissie PFAS-PFOS. Vandaag/maandag is het de beurt aan de betrokken ministers van de huidige regering: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

In haar openingsverklaring legde minister Demir uit waarom ze in juni vorig jaar aan de alarmbel trok en vriend en vijand verbaasde door als minister zelf aan te dringen op een parlementaire onderzoekscommissie. Zij kon als minister namelijk niet goed antwoorden op vragen van parlementsleden en ze kreeg naar eigen zeggen ook niet alle informatie van haar eigen administratie doorgespeeld.

Wat er sindsdien allemaal is aan het licht is gekomen, toont volgens Demir vooral dat er sprake is geweest van een “systeemfalen”. “Hoe komt het dat onderzoeken van 20 of 15 jaar geleden niet op de radar stonden. Hoe komt het dat dossiers uit het buitenland, de Verenigde Staten en Dordrecht, bij ons de zaken niet in beweging hebben gebracht? Daar moeten we een antwoord op vinden zodat we het systeem kunnen verbeteren”, klonk het.

Tegelijk moet de focus duidelijk op chemiebedrijf 3M liggen. Dat benadrukte ook minister van Volksgezondheid Wouter Beke: “Ik kan het niet genoeg benadrukken dat voor de vervuiling in Zwijndrecht in de eerste plaats 3M dient aangesproken te worden”. “Gezondheidskundig is de emmer vol in de omgeving. 3M mag zijn verantwoordelijkheid dan ook niet ontlopen”, aldus nog Beke.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wees, net als de voormalige ministers tijdens de zitting van vorige week, op het belang van het “voortschrijdend inzicht” in het PFOS-dossier. “De wetenschappelijke kennis rond PFAS en de impact op mens en milieu is de afgelopen jaren met rasse schreden vooruit gegaan”, aldus Peeters.

De Open Vld-minister zegt dat ze in haar beslissingen steeds rekening heeft gehouden met de volksgezondheid, gebaseerd op de “meest actuele informatie en bevindingen van de experten”. Ook Oosterweel-bouwheer Lantis heeft zich in het dossier volgens haar steeds opgesteld als een “loyale partner”.

Verder wist de minister te zeggen dat van de 803 locaties waar er fluorhoudend blusschuim is gebruikt, er 284 in onderzoek zijn of het onderzoek werd afgerond. Intussen is er volgens de N-VA-minister ook al uitgeklaard dat er op 51 locaties geen PFAS-verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden.

In de nasleep van de discussie over de PFOS-vervuiling rond de site van 3M in Zwijndrecht, heeft de Vlaamse regering vorig jaar de opdracht gegeven om de mogelijke risicolocaties in de rest van Vlaanderen in kaart te brengen. Door het (vroegere) gebruik van fluorhoudend blusschuim lag de focus vooral op (voormalige) brandweerlocaties.

Eind 2021 hadden al 267 van de 300 gemeenten informatie aangeleverd over brandweeroefenterreinen en -kazernes en locaties waar incidenten plaatsvonden waar in het verleden mogelijk fluorhoudend blusschuim werd gebruikt.

Volgens minister Demir zijn er intussen ook 120 officiële rapporten binnengekomen. Intussen is ook al gebleken dat er op 51 locaties geen PFAS-risico is. “Dat is niet onbelangrijk want het is ook de bedoeling om mogelijke risico’s uit te sluiten”, aldus Demir.

LEES OOK. “Confrontatie” tussen voormalig BAM-topman en burgemeester Zwijndrecht klaart weinig op

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio