Hans Kluge. 

Hans Kluge. ©  REUTERS

Volgens Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is einde pandemie in Europa “aannemelijk” dankzij omikron

Door de omikronvariant van het coronavirus zijn we aanbeland in een nieuwe fase van de pandemie. Dat heeft onze landgenoot Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zondag gezegd. Volgens hem is een einde van de pandemie “aannemelijk”, al is voorzichtigheid geboden voor de onvoorspelbare facetten van het virus.

Bron: Belga, AFP

Volgens Hans Kluge zal naar schatting 60% van de Europeanen tegen maart besmet zijn. En dat is positief nieuws. “Eens de omikrongolf gekalmeerd is, zal er gedurende enkele weken en maanden een globale immuniteit zijn, hetzij dankzij het vaccin, hetzij doordat mensen immuun zijn door een besmetting”, aldus Kluge.

Bovendien zullen er door het seizoenseffect minder infecties zijn. “We verwachten dat er een periode van rust zal zijn voordat Covid-19 tegen het einde van het jaar terugkomt, maar niet noodzakelijk dat de pandemie terugkeert.”

Kluge onderstreepte wel dat er nog geen sprake is van een “endemisch tijdperk” van het virus, waarbij het veel voorspelbaarder wordt wat er gaat gebeuren. “Dit virus heeft ons al meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio