©  ISOPIX

70 relschoppers aangehouden na zwaar geweld tijdens coronabetoging in Brussel

De Brusselse politie heeft bij de betoging tegen de coronamaatregelen zondag in Brussel zeker een zestigtal personen administratief aangehouden en een tiental personen gerechtelijk. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van den keere. Verschillende agenten en burgers raakten gewond bij de rellen.

Bron: Belga

LEES OOK. Rellen na coronabetoging ontaarden in zwaar geweld: demonstranten gooien met nadarhekken vanop hoogte, politie verschuilt zich in metro

De start van de Europese Manifestatie voor Democratie werd om 11.30 uur gegeven aan het Noordstation. Van daaruit ging het richting het Jubelpark, waar toespraken gehouden werden op een podium. De optocht, met 50.000 aanwezigen, verliep rustig tot aan het einde.

“Na afloop van de betoging zocht een groep bewust de confrontatie met de politie in de Europese wijk, ter hoogte van de barrage aan het Schumanplein. Er werd met projectielen gegooid en verschillende voorwerpen werden in brand gestoken. Hierop werden de sproeiwagen en traangas ingezet”, meldt politiewoordvoerster Van de keere.

Aan de hoek van het Schumanplein en de Kleine Wetstraat werden vernielingen aangebracht aan het gebouw van de European External Action Service (EEAS). De relschoppers werden het Jubelpark in gedreven en nadien werd het volledige park ontruimd. Toch stopten de onrusten niet.

“Aan metrohalte Merode werd duidelijk de confrontatie gezocht met de politie, er werd met projectielen gegooid door de relschoppers, er werden vernielingen aangebracht en brandjes gesticht. De politie werd duidelijk aangevallen met zware voorwerpen, waaronder vuilbakken, dranghekkens en kasseistenen. Het geweld ging nadien verder in de Tervurenlaan en omgeving”, vertelt Van de keere.

Bij de vele politieacties werden zeker een zestigtal personen administratief aangehouden en een tiental mensen werden gerechtelijk aangehouden, omdat ze in het bezit waren van of gegooid hebben met projectielen, voor weerspannigheid en beschadigingen van de openbare weg. Nog voor de start van de betoging werden al zes personen administratief aangehouden die in het bezit waren van verboden of gevaarlijke voorwerpen.

De politie Brussel Hoofdstad Elsene geeft maandag een nieuwe update. DVT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio