Organisator coronabetoging: “Open debat is het beste vaccin”

Tom Meert en zijn organisatie Europeans United zijn de organisatoren van de grote Europese manifestatie tegen de coronamaatregelen die vandaag door Brussel trekt. Ze komen naar eigen zeggen op straat voor “vrijheid, democratie, mensenrechten en respect voor de grondwet.”

Mark Eeckhaut

“Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen. We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen”, zegt Tom Meert, voorzitter van Europeans United. “We zijn geen coronasceptici. En alle strekkingen zijn welkom. We willen geen politieke recuperatie”, aldus Meert, die hoopt dat het een vreedzame manifestatie wordt. “We gaan daar alles aan doen.”

Controversiële sprekers

Maar Meert beseft dat niet alle deelnemers aan de betoging er dezelfde ideeën op nahouden. Een aantal sprekers die na de betoging aan het Jubelpark aan het woord komt, zijn overtuigde antivaxers die tegen elk vaccin zijn, niet alleen tegen het coronavaccin.

Zo is een deel van de aangekondigde sprekers gelinkt aan de Childrens Health Defense Europe, een organisatie van de Amerikaan Robert F. Kennedy Jr., neef van de overleden president, notoir antivaxer en verspreider van complottheorieën.

Kennedy zelf komt niet. Wel aangekondigd als spreker is Reiner Fuellmich, een Duitse advocaat die pleit voor de oprichting van tribunalen waar virologen, politici en “gezagsgetrouwe journalisten” moeten terechtstaan wegens de manier waarop ze de coronacrisis hebben aangepakt.

Uit eigen bubbel komen

“Ik besef dat er heel vele antivaxers zijn bij de sprekers van de betoging. Zelf ben ik geen antivaxer”, zegt Meert daarover. “Ik besef ook dat er extreme figuren onder betogers gaan zijn, maar wij vinden dat iedereen een stem moet krijgen.”

“Iedereen moet uit zijn eigen bubbel komen als het van mij afhangt, ook de antivaxers. Daarom had ik ook graag gehad dat er ‘klassieke’ virologen kwamen spreken. Zo heb ik Marc Van Ranst uitgenodigd. Hij was heel vriendelijk en correct aan de telefoon, maar ik denk niet dat hij het zag zitten om te komen spreken. Dat begrijp ik ook wel. Corona zorgt voor een extreme polarisering.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio