50.000 deelnemers aan coronabetoging in Brussel, protest afgebroken door rellen

De politie telde 50.000 deelnemers aan de coronabetoging in Brussel. Zes personen zijn al opgepakt nog voor de start, bij het fouilleren van mensen aan het vertrekpunt van de mars. Meer arrestaties zullen allicht volgen na de gewelddadige confrontatie tussen een aantal gemaskerde deelnemers en de politie.

Ruud Goossens, Dorien Colman

De Brusselse politie meldt dat er 50.000 mensen mee hebben gestapt in de betoging tegen de coronamaatregelen. Die is nu officieel afgebroken als gevolg van rellen. Gemaskerde personen gooiden stoelen, hekken en andere voorwerpen naar de politie. Die reageerde met traangas en waterkanon.

Aan het Noordstation was de politie bij het begin van de betoging in grote aantallen aanwezig. Ze stonden klaar met helmen en honden. Bij het naar buiten gaan, werden mensen gefouilleerd. Ilse Van de keere, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene: “Er zijn een aantal preventieve fouilles geweest waarbij gevaarlijke en/of verboden voorwerpen in beslag werden genomen. Voor de betoging van start ging, werden zes deelnemers administratief aangehouden.”

De manifestatie tegen de coronamaatregelen is om 11 uur gestart aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk ging het richting Jubelpark waar internationale sprekers waren uitgenodigd. Die speeches moesten voortijdig afgebroken worden door de rellen die waren uitgebroken aan de staart van de mars.

Internationaal deelnemersveld

De betoging had een internationaal karakter. Onze reporter zag onder meer Oostenrijkers, Polen, Nederlanders, Duitsers, Fransen en Roemenen. Op de borden die de betogers meedroegen, werd opvallend vaak verwezen naar de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in de jaren 30, zoals ‘Remember 1930’s Germany? You are living it!

Viroloog Marc Van Ranst, federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo waren dan weer kop van Jut op de borden die landgenoten met zich meedroegen.

Veel mensen hadden ook hun kinderen meegebracht. Onze reporter kon vaststellen dat er veel politievoertuigen langs het parcours stonden, onder meer in de Hertogstraat, bij de werkwoning van premier De Croo.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio