Sint-Antonius wordt nog altijd stevig gevierd in Edegem. 

Sint-Antonius wordt nog altijd stevig gevierd in Edegem. © Filip Spoelders

Jeugd geeft Sint-Antoniusviering nieuw elan

Edegem -

Om een traditie in ere te kunnen blijven houden en een toekomst te geven, moeten de jongeren erbij betrokken worden. Dat werd duidelijk bij de Sint-Antoniusviering zondag in het Edegemse dorpcentrum, met de medewerking van jeugdhuis Het Varken en enkele vormelingen.

Filip Spoelders

Sinds 2020 laat Erfgoed Edegem de Sint-Antoniusviering met een nieuw en opgefrist elan plaatsvinden. Dit soort tradities heeft het sowieso niet makkelijk, waardoor de steun van jongere generaties heel belangrijk wordt.

De heilige Antonius wordt door het centrum gedragen.

De heilige Antonius wordt door het centrum gedragen. © Filip Spoelders

Bij de Antoniusprocessie van afgelopen zondag sloten leden van jeugdhuis Het Varken en enkele vormelingen zich aan. “Vroeger ging er altijd een delegatie van ons jeugdhuis mee in de optocht maar dat is intussen alweer meer dan tien jaar geleden. Het is leuk dat er een nieuwe wind door de organisatie waait en daar willen wij graag aan mee helpen. Het varken staat centraal bij deze viering en door de naam van ons jeugdhuis voelen wij ons natuurlijk verwant”, zegt voorzitter jeugdhuisvoorzitter Wannes Buelens.

Ook jeugdhuis Het Varken is opnieuw aanwezig.

Ook jeugdhuis Het Varken is opnieuw aanwezig. © Filip Spoelders

Uiteindelijk ging een zevental leden mee in de processie achter een speciaal gemaakt spandoek. “Het moment van de viering valt wel een beetje ongelukkig. Veel van onze leden zitten in hun blok en op zondagvoormiddag is het ook nog eens scouts in Edegem. Maar we zullen deze traditie zeker verder ondersteunen en ze in moderne zin doen evolueren.”

Geen varkenskop

Eén van deze aanpassingen is dat de Edegemnaren sinds vorig jaar droge voeding en andere levensmiddelen kunnen schenken aan de voedselbank Gastvrij Edegem. Een varkenskop of andere offers worden niet meer per opbod verkocht.

Deze middelen werden voor de eerste maal deels verzameld door vormelingen die met een kruiwagen in de processie meeliepen. Lilly Sucaet, Lore Van Laar en Ferre De Deckers mochten deze primeur op zich nemen. “Het is leuk om te doen. Veel mensen hebben toch al iets in onze kruiwagens gelegd. Het is fijn om zaken te verzamelen voor mensen die het moeilijker hebben”, reageren de toekomstige plechtige communicanten.

Lilly, Lore en Ferre zamelden producten in voor Gastvrij Edegem.

Lilly, Lore en Ferre zamelden producten in voor Gastvrij Edegem. © Filip Spoelders

De vrijwilligers van Gastvrij Edegem zijn blij met de giften. “We hebben heel wat gekregen. Hiermee kunnen we de zestig gezinnen die we ondersteunen, duidelijk helpen. Naast droge voeding kregen we ook toiletgerei, dekens en kledij”, overlopen vrijwilligsters Thérèse, Tania en Lisette de buit.

Thérèse en Tania van Gastvrij Edegem zijn blij met de giften.

Thérèse en Tania van Gastvrij Edegem zijn blij met de giften. © Filip Spoelders

De processie groeide stevig aan tegenover 2020.

De processie groeide stevig aan tegenover 2020. © Filip Spoelders

Voor het eerst liepen er ook vormelingen mee.

Voor het eerst liepen er ook vormelingen mee. © Filip Spoelders

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio