De 63-jarige Joske I, de nieuwe stadsprinses van Mechelen, krijgt de stadssleutel overhandigd. 

De 63-jarige Joske I, de nieuwe stadsprinses van Mechelen, krijgt de stadssleutel overhandigd. © Walter Saenen

Nieuwe stadsprinses aangesteld, maar carnavalsstoet is nog onzeker: “We hopen dat de coronabarometer snel van kleur verandert”

Mechelen -

Veel kleurrijke carnavalisten troepten zondagmiddag samen in de Keldermanszaal in het stadhuis in Mechelen. De oudste carnavalsvereniging van Mechelen, De Maneblussers, kwam er de nieuwe stadsprinses Joske I voorstellen. Een traditie die al voor de 54ste keer plaatsvond en eigenlijk de opwarmer is voor de jaarlijkse carnavalsstoet in de Dijlestad. Als het van de Maneblussers afhangt komt de 47ste carnavalsstoet er zondag 20 maart aan. Maar veel zal afhangen van hoe de coronabarometer er dan zal uitzien.

Leo De Nijn

Dat de Mechelse carnavalisten staan te springen om weer te feesten, dat konden we zondag in het stadhuis al voelen aankomen. Het is ondertussen al van in maart 2018 geleden dat de laatste carnavalsstoet door de Dijlestad stapte. In 2019 was er wrevel over een stadssubsidie die te laat in de kas van de organisatoren, het Mechels Karnaval Komité (MKK) belandde. En in maart 2020 kwam corona stokken in de wielen steken en was het gedaan met feestvieren in heel ons land. Ook vorig jaar bleven door de pandemie de carnavalsmaskers netjes opgeborgen in de kast.

‘Stadscarnavalgilde De Maneblussers’ is de oudste carnavalsvereniging van Mechelen. 

‘Stadscarnavalgilde De Maneblussers’ is de oudste carnavalsvereniging van Mechelen. © Walter Saenen

Nieuwe stadsprinses

De 63-jarige Joske I, Josiane Peleriau, uit Vilvoorde is de nieuwe stadsprinses 2022 van Mechelen. Samen met haar ere-dame Marleen Cuyvers kreeg ze van schepen Rina Rabau en Patrick Princen de sleutel van de stadskas overhandigd. Een traditie die al meer dan een halve eeuw meegaat. “Dat is uiteraard een louter symbolische daad”, zegt voorzitter Veerle Van der Elst van De Maneblussers. Maar volgens de traditie mag de prins of prinses carnaval een jaar lang mee over de stad heersen en het overhandigen van de sleutel verwijst daar nog naar.”

“Ik hoop dat we zeer snel naar een normaal leven teruggaan. We hunkeren ernaar om weer stoeten te doen en plezier te maken. We zitten al sinds 2006 in het carnaval. Feesten en stoeten horen daarbij. Het is spijtig dat ik de scepter zwaai in een jaar waar er misschien weer geen stoeten mogen uitgaan. Dat zou toch jammer zijn”, zegt de Mechelse carnavalsprinses.

Van heinde en verre kwamen carnavalsverenigingen naar de Mechelse Keldermanszaal. 

Van heinde en verre kwamen carnavalsverenigingen naar de Mechelse Keldermanszaal. © Walter Saenen

De verschillende carnavalisten zorgen voor een kleurrijk tafereel. 

De verschillende carnavalisten zorgen voor een kleurrijk tafereel. © Walter Saenen

Zaal vol met prinsen

Europaprins Dirk Severen zit al 45 jaar in het carnavalsgebeuren. 

Europaprins Dirk Severen zit al 45 jaar in het carnavalsgebeuren. © Walter Saenen

De Keldermanszaal was kleurrijk bevolkt met vele prinsen en prinsessen uit het Antwerpse en ver daarbuiten. Europaprins Dirk Severen was zelfs uit Zuid-Holland naar Mechelen afgezakt voor de aanstelling van de nieuwe prinses. “Ik zit al 45 jaar in het carnavalsgebeuren. Veel plezier maken is er niet meer bij. Ik probeer er bij alle verenigingen de moed wat in te houden. Hier in Mechelen geniet ik van een lekker biertje”, klonk het bij de Europaprins.

De moed erin houden, dat probeerde ook schepen van Ontmoeting, Rina Rabau (Vld-Groen-m+) in haar eerste officiële speech. “Jullie zorgen al sinds 1960 voor feest en vreugde in onze stad. Ik hoop dat jullie stoet in maart door de stad mag trekken, met veel confetti, joelende kinderen en snoep. De laatste stoet lokte meer dan 6.000 bezoekers naar de binnenstad. Carnaval is een feest dat mensen samenbrengt en niet discrimineert. Een feest dat iedereen toelaat om even iemand anders te zijn dan zichzelf. Op onze steun kunnen jullie alvast rekenen”, legt de schepen uit.

Voorzitter Veerle Van der Elst. 

Voorzitter Veerle Van der Elst. © Walter Saenen

We staan klaar

Voorzitter Veerle Van der Elst, die met De Maneblussers de organisatie van de carnavalsstoet van het MKK overneemt, blijft optimistisch. De coronabarometer zal wel geel moeten kleuren om de stoet veilig te laten doorgaan. “We weten het ook nog niet, maar we zijn er klaar voor. Deze week worden alle mogelijke deelnemers aangeschreven met de vraag om zich klaar te houden. We hebben De Loods aan het Douaneplein op zaterdag 19 maart afgehuurd om het Prinsenbal van Joske I te organiseren. We hopen dat ’s anderendaags onze carnavalsstoet kan doorgaan. Dat zou pas een serieus feestje kunnen worden”, sluit de voorzitter de viering af.

Een sfeerbeeld van de laatste Mechelse carnavalsstoet in 2018. 

Een sfeerbeeld van de laatste Mechelse carnavalsstoet in 2018. © Leo De Nijn

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio