©  ISOPIX

Op z’n 35ste speelt Rafael Nadal de langste tiebreak uit zijn illustere tenniscarrière: “Het werd een beetje gek allemaal”

Rafael Nadal (ATP 5) heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar in Melbourne. Daarin neemt de Spanjaard het op tegen de Canadees Denis Shapovalov (ATP 14), die de Duitser Alexander Zverev (ATP 3) uit het toernooi sloeg.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Nadal, het zesde reekshoofd in Melbourne, versloeg in de vierde ronde (achtste finales) de Fransman Adrian Mannarino (ATP 69) in drie sets: 7-6 (16/14), 6-2 en 6-2. De wedstrijd duurde 2 uur en 43 minuten. In de kwartfinales wacht voor Nadal Denis Shapovalov. De Canadees kende in zijn achtste finale geen genade met Alexander Zverev, en won na 2 uur en 24 minuten in drie sets: 6-3, 7-6 (7/5) en 6-3.

Vooral in de eerste set had Nadal het héél lastig. De tiebreak duurde liefst 28 minuten en 40 seconden, de langste uit zijn illustere carrière. “Daar was ik niet mee bezig, maar die tiebreak had alles”, aldus de Spanjaard. “Ik speelde een paar fantastische punten, bij 4-2 en 6-4 achter. Mijn opslag draaide wel niet op de momenten dat ik de set kon pakken. Daarna werd het een beetje gek allemaal, met een paar slechte ballen. Zoals die dropshot bij setpunt voor hem. Het was misschien leuk om naar te kijken, maar op mijn raket voelde het allemaal niet zo (lacht).”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 35-jarige Spanjaard heeft dit seizoensbegin de goede vorm beet. In aanloop naar de Australian Open won hij in Melbourne al zonder setverlies een voorbereidingstoernooi en die lijn trok hij op de Australian Open in de eerste twee rondes door. Tegen de Rus Karen Khachanov (ATP 30) moest hij in de derde ronde een set prijsgeven, maar dat bracht de veelwinnaar niet aan het twijfelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nadal won de Australian Open in 2009, na winst in de finale tegen Roger Federer. Hij was viermaal verliezend finalist in Melbourne, in 2012 (tegen Novak Djokovic), 2014 (tegen Stan Wawrinka), 2017 (tegen Roger Federer) en 2019 (tegen Novak Djokovic). De Spanjaard jaagt in Melbourne op een 21e grandslamtitel, waarmee hij geschiedenis zou schrijven. Hij kan er immers de eerste tennisser ooit worden die meer dan 20 grandslamtoernooien kan winnen. Momenteel staat hij op gelijke hoogte met Roger Federer en Novak Djokovic, die niet van de partij zijn in Australië. Djokovic hoopte wel deel te nemen, maar zag zijn visum ingetrokken worden door de Australische autoriteiten.

Berrettini en Monfils bekampen elkaar in kwartfinales

De Italiaan Matteo Berrettini (ATP 7) heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar in Melbourne. Zijn tegenstander in de kwartfinales is de Fransman Gael Monfils (ATP 20).

Berrettini versloeg in de vierde ronde (achtste finales) de Spanjaard Pablo Carreño Busta (ATP 21) in drie sets: 7-5, 7-6 (7/4) en 6-4. De partij duurde 2 uur en 24 minuten.

Monfils klopte in zijn achtste finale de Serviër Miomir Kecmanovic (ATP 77) na 2 uur en 37 minuten in drie sets: 7-5, 7-6 (7/4) en 6-3. Het is van 2016 geleden dat de 35-jarige Monfils nog eens in de kwartfinales stond in Melbourne, tot op heden zijn beste resultaat ‘Down Under’. Kecmanovic moest in de eerste ronde normaal aan de bak tegen Novak Djokovic, maar de nummer 1 van de wereld mocht zoals geweten Australië niet binnen zonder geldig visum na een soap van een tiental dagen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio