Links de kleinzoon van Pierre en met groene baret luitenant-kolonel Linotte.

Links de kleinzoon van Pierre en met groene baret luitenant-kolonel Linotte. ©  Daniel Proost

Oorlogsheld Pierre, die met ‘vélo’ vertrok in Halle om Duitsers te verdrijven, herdacht

Halle -

Omdat 22 januari zijn geboortedag is, werd zaterdag op het ereperk van de oud-strijders van de begraafplaats van Halle hulde gebracht aan Pierre Vandendaele. De Hallenaar overleed op kerstavond 2016 op 93-jarige leeftijd en was de eerste Belgische commando die in 1942 in het Verenigd Koninkrijk getraind werd voor geheime operaties. Voor zijn oorlogsheldendaden werd hij benoemd tot Chevalier de La Légion d’Honneur, de hoogste nationale onderscheiding in Frankrijk. “Normaal dat wij zo’n uitzonderlijk figuur voortaan elk jaar willen herdenken”, zegt Leo Van Dyck van de Antwerpse Oudgedienden Parachutisten en Commando’s.

Kristin Matthyssen

Het was de eerste keer dat Pierre Vandendaele zo uitvoerig werd herdacht op de plaats waar hij rust. Zelfs luitenant-kolonel Frédéric Linotte SBH, baas van de Special Forces, was aanwezig, samen met zijn echtgenote. Ook een afvaardiging van de Para-Commando’s van het 15e Detachement en Jos Aerts van de Paracommando Vriendenkring Leuven kwamen hun eer betuigen. Louis Stuyts van de harmonie Sint-Martinus Halle blies de Last Post terwijl burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) en schepen Danny Van de Velde (N-VA) bloemen neerlegden. Een kleinzoon van Pierre woonde het plechtig moment bij.

Een poppykrans mocht niet ontbreken. 

Een poppykrans mocht niet ontbreken. ©  daniel proost

Dat er ruim vijf jaar na zijn overlijden nog zo veel aandacht gaat naar Vandendaele, komt omdat hij “gene gewone” was, zoals ze nu zouden zeggen. In juni 1941 na de capitulatie van België vertrok hij als jonge idealist van achttien jaar gewoon op zijn fiets in Halle om iéts tegen de bezetter te ondernemen. Thuis op tafel vonden zijn ouders een briefje “Ik ben weg”. Zijn broer Roger was van hetzelfde kaliber. Hij meldde zich aan bij de Brigade Piron en sneuvelde op het einde van de oorlog.

Pierre reed met zijn fiets tot in Frankrijk, zwom de Somme over maar werd in Frankrijk opgepakt en in een werkkamp vastgezet. Daar ontsnapte hij op 14 juli tijdens de festiviteiten voor de nationale feestdag in Frankrijk.

De hulde op de begraafplaats van Halle. 

De hulde op de begraafplaats van Halle. ©  Daniel Proost

Vervolgens stak hij de Pyreneeën over om in Spanje helaas onmiddellijk aangehouden te worden en opgesloten in het bekende gevangenenkamp Miranda de Ebro. Na vijf maanden werd hij daar bevrijd en bereikte hij via Gibraltar Engeland, waar het hoofdkwartier van de geallieerden gevestigd was. Vrijwilligers uit heel bezet Europa werden daar na strenge screening getraind als commando’s in het trainingscentrum in Fort Williams in de ruige Schotse Hooglanden.

Burgemeester Liesbeth Verstreken met Leo Van Dyck, luitenant-kolonel Linotte en diens echtgenote. 

Burgemeester Liesbeth Verstreken met Leo Van Dyck, luitenant-kolonel Linotte en diens echtgenote. ©  Daniel Proost

De 10th Commando Inter-Allied Troops werd ingezet om gevaarlijke en geheime operaties uit te voeren. De Zoerselaar deed veldtochten in Italië, Joegoslavië en Frankrijk. Tijdens de landing op Walcheren (Zeeland) voor de bevrijding van de Scheldemonding in november 1944 raakte hij zwaargewond en was zelfs een tijdje verlamd, wat voor zijn ouders een ramp moet zijn geweest, vermits zijn broer diezelfde week op zijn 23ste sneuvelde door een kogel in het hoofd.

Na de oorlog bleef Pierre niet in het leger. Hij stichtte een gezin, vestigde zich in Sint-Antonius en ging werken. De laatste vier jaar van zijn leven woonde Pierre bij zijn dochter Michou, die dierenarts is in Frankrijk.

Pierre Vandendaele zoals hij op zijn bidprentje stond. 

Pierre Vandendaele zoals hij op zijn bidprentje stond. © rr 

Pierre Vandendaele was een oorlogsheld. 

Pierre Vandendaele was een oorlogsheld. ©  rr

“Old soldiers never die, they just fade away” stond op zijn bidprentje. “Met Pierre Vandendaele verdween een belangrijke ooggetuige”, zegt Leo Van Dyck uit Halle. “Hij verdient het om jaarlijks herdacht te worden.”

 

 ©  Daniel Proost

Verscheidene oudgediende paracommando’s betoonden hun eer. 

Verscheidene oudgediende paracommando’s betoonden hun eer. ©   Daniel Proost

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio