© ATV

Ineos Will Fall geeft niet op: “Plastic met fossiele brandstof produceren kan gewoon niet op een milieuvriendelijke wijze”

Antwerpen -

Ook nu de Antwerpse deputatie de vergunning heeft goedgekeurd voor Project One, de nieuwe fabriek van Ineos in de Antwerpse haven, blijft de actiegroep Ineos Will Fall strijdvaardig. De groep trok zaterdag met een aanbestedingsbord door Antwerpen om nog eens op een rijtje te zetten waarom de ethaankraker er volgens hen niet mag en ook niet zal komen.

Rebecca Van Remoortere

Actievoerders van Ineos Will Fall trokken zaterdag van het Provinciehuis, naar het Havenhuis, de Scheldebocht en het terrein voor de nieuwe Ineosfabriek in de haven met een aanbestedingsbord. Met deze fictieve constructie wilden de leden van de groep de aandacht vestigen op een aantal gegevens aangaande het project waarover ze zich grote zorgen maken: de bouwaanvraag voor de nieuwe ethaankraker van chemiereus Ineos.

Op het bord stond te lezen dat de fabriek een verbruik zal hebben van wel 720 kubieke meter drinkwater per uur en van 1.910.000 ton ethaangas per jaar. De nieuwe ethaankraker zou jaarlijks ook 454.000 ton CO2 en 167 ton stikstofoxide uitstoten.

© Jan Van der Perre

De komst van de ethaankraker heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. We zetten een en ander nog even op een rijtje. Chemiereus Ineos wil een ethaankraker bouwen in de Antwerpse haven. Die installatie zou ethyleen produceren, een basisproduct in de chemie dat onder meer gebruikt wordt in de productie van plastic.

De komst van deze nieuwe fabriek werd van in het begin fel gecontesteerd door milieuorganisaties, maar ze kreeg in december vorig jaar toch een vergunning van de Provincie Antwerpen. Zij het onder de voorwaarde dat Ineos ernaar moet streven om in tien jaar tijd klimaatneutraal te worden.

“Bezwaren in prullenmand beland”

Maar dat is niet genoeg, vindt onder meer Ineos Will Fall. “Er werden 617 bezwaarschriften aangebracht tegen de fabriek, maar als we het besluit van de provincie lezen, kunnen we alleen maar concluderen dat al deze bezwaren van burgers tegen de bouw van dit project in de prullenmand zijn beland. Nochtans waren er zeer sterk onderbouwde bezwaren bij die heel zorgwekkende gegevens over klimaateffecten en vervuiling naar voor schuiven”, zegt Arno Kempynck.

De actievoerders zijn niet van plan het bij hun stil protest van zaterdag te houden. De groep plant op 28 januari om 12.30u een protest aan het kabinet van Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Met dat protest willen ze één duidelijke eis naar voor schuiven: “Zeg nee tegen de ethaankraker van INEOS”. “Als de deputatie niet luistert, hopen we alsnog verhaal te halen bij de bevoegde minister Demir. Zij moet de beslissing wel terugdraaien. Ze heeft gascentrales geblokkeerd vanwege hun hoge stikstofuitstoot, maar ook dit project zorgt voor een enorme uitstoot van datzelfde stikstof. Dan moet ze dit project ook maar stoppen.”

Beroep

Er volgt nog een beroepsprocedure vanuit een aantal milieu- en klimaatverenigingen en ook de provincie Zeeland in Nederland gaat in beroep tegen de omgevingsvergunning van de deputatie. De Nederlandse provincie is bang dat er door de omstreden kraker te veel stikstof vrijkomt voor Zeeuwse natuurgebieden in de buurt.

“Voor ons is het eenvoudig, je kunt, zelfs onder voorwaarden, gewoonweg geen plastic produceren met fossiele brandstof op een milieuvriendelijke manier. De fabriek komt er dus niet”, besluit Arno.

Het de chemie-ndustrie net wil verduurzamen. “Met Project One brengt Ineos nu net technologische vernieuwing naar Europa om vandaag al het verschil te maken voor het klimaat. We doen dat geen klein beetje, maar significant: onze ethaankraker zal immers de laagste CO2-uitstoot van Europa hebben”, zegt Nathalie Meert van Ineos.

“Met de waterstof die we vandaag inzetten kunnen we al zestig procent van het aardgas vervangen dat we normaal nodig zouden hebben. De kraker is zo ontworpen dat het vandaag al technologisch mogelijk is om de installatie volledig op waterstof te laten draaien. Alleen is er nog onvoldoende groene en betaalbare waterstof beschikbaar vandaag. Als straks veel meer groene waterstof beschikbaar komt in Antwerpen, kunnen we uiteindelijk ook de overige 40%vervangen. Men gaat ook uit van de assumptie dat plastic, kunststoffen, per definitie slecht zijn en dat ethyleen exclusief voor wegwerpplastic wordt ingezet. Dat is de waarheid geweld aan doen. Ethyleen is een noodzakelijke grondstof voor ontelbare duurzame toepassingen die zich ongetwijfeld ook in de huiskamer van de activisten bevinden. Met name tijdens de pandemie is gebleken hoe belangrijk ze zijn voor onder meer allerlei medische toepassingen van handgel tot bloedzakken, en COVID self-tests”, aldus Meert.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio