Eddy Huyghe met zijn tweede roman, De Familiefee, in de bibliotheek van Zoersel. 

Eddy Huyghe met zijn tweede roman, De Familiefee, in de bibliotheek van Zoersel. ©  kma

“Familieroman gesitueerd op Brechtse Heide uit fascinatie en respect voor landbouwers”

Zoersel -

In 2019 debuteerde Eddy Huyghe uit Sint-Antonius op zijn 65ste met Het Mirakelmeisje, waarin hij in de huid kroop van het jong meisje Sara. Zijn psychologische familieroman speelde zich af in zijn geboortestreek Boom. Afgelopen week stelde de gepensioneerde salesmanager De Familiefee voor in de bibliotheek van Zoersel, waar diezelfde Sara op zoek gaat naar haar familiegeheimen in de streek van de Brechtse Heide.

Kristin Matthyssen

Het is dus niet bij één boek gebleven voor Eddy Huyghe, die zelf vroeger vooral misdaadromans las. Aan een operatie aan het rechterbeen hield hij een blijvende beperking over, waardoor hij een bezigheid zocht tijdens de wintermaanden. Dat werd dan een boek. Huyghes debuut was opmerkelijk omdat hij erin slaagde als volwassen man lenig in het hoofd van een jong meisje te kruipen. Sara worstelde in Het Mirakelmeisje met een geloofsgekke vader en een extreem beschermende moeder.

Ook de Brechtse Trappistinnen passeren in het boek van Huyghe. 

Ook de Brechtse Trappistinnen passeren in het boek van Huyghe. ©  ElkeLamens

Eddy, afkomstig uit de Rupelstreek, situeerde zijn hoofdpersonage en haar ouders in 2019 in Terhagen. “Omdat ik al veertig jaar in Zoersel woon intussen, heb ik nu als decor voor mijn opvolger, De Familiefee, de Brechtse Heide gekozen. Ik wou heel graag iets over het boerenleven schrijven. Mijn vader was melkboer en sinds zes jaar zijn we bevriend geraakt met een landbouwersfamilie uit Loenhout. Moeder heeft een kalverbedrijf en de zoon boert ook. Ik bewonder de passie voor hun vak bij die mensen. Bovendien zit je in de regio Brecht en Sint-Lenaarts met diezelfde setting als in de Rupelstreek: een combinatie van landbouw en oude steenbakkerijnijverheid. In Boom aan de Rupel, in Brecht rond het kanaal Dessel-Schoten.”

Fee

Leidmotief in De Familiefee is de verhouding tussen Sara en haar grootvader. Hij beschouwt haar als een fee die met haar imaginair toverstokje de door intriges uiteengevallen familie weer bij elkaar brengt. Grootmoeder is dood. Zij verongelukte negen jaar eerder op de Abdijlaan vlak voor de bocht aan Drieboomkensberg, waar een quad plots uit een zandpad de baan opstoof. Sommige scenes spelen zich af op de nieuwe begraafplaats van Sint-Antonius.

Eddy Huyghe schrijft heel filmisch met veel dialogen en zin voor detail. Hij deed voor zijn boek research bij leeftijdsgenoten over het leven in de Voorkempen veertig jaar geleden. Zo heeft hij het over de traditie van de maïsfuiven in café Trapke Op aan Brug 11 in Brecht.

Fietsroute

Net als in zijn eerste boek is er opnieuw een downloadbare De Familiefee-fietsroute die langs locaties uit de roman loopt. Ze start aan Trapke Op en is in totaal 53 kilometer lang, maar kan in twee lussen worden gereden langs knooppunten.

Eddy werkt al aan een derde boek, waarin Paula, de moeder van Sara, centraal zal staan, als sluitstuk van de trilogie. “Dit boek zal zich opnieuw in de Rupelstreek afspelen, en zit al voor 70 procent in mijn hoofd.”

De Familiefee. 

De Familiefee. ©  kma

Of hij zich intussen al wat meer schrijver voelt? “Eigenlijk wel. Bij Het Mirakelmeisje kwamen mensen aan de deur om het boek te laten signeren. Ik zit niet op sociale media. De meeste publiciteit verloopt via mond-tot-mondreclame. De drie Zoerselse bibliotheken beschikken over een exemplaar en ik hoorde dat Het Mirakelmeisje toch geregeld uitgeleend is. Wat ik best maf vind, omdat mijn boeken zich in het Antwerpse afspelen, is dat ze ook in de bibliotheken van pakweg Veurne en Lochristi staan. En ook daar worden ze geregeld uitgeleend. Het is fictie, maar ik put uit mijn eigen ervaringen, zoals wraakplassen in de brievenbus bij iemand die een voetbal opzettelijk kapot heeft gestoken. Nee, dat heb ik nooit gedaan, maar ik kén zo wel iemand. En ja, als je zo’n anekdote vertelt aan iemand die schrijft, belandt die vroeg of laat in een boek.”

*De Familiefee, Eddy Huyghe, 280 pagina’s, Beefcake Publishing, 22,50 euro

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio