© ATV

 

Borsbeek voert gesprekken met stad Antwerpen over mogelijke fusie: “Maar ons dorp staat niet te koop”

Borsbeek -

De gemeente Borsbeek is in overleg met de stad Antwerpen over een mogelijke fusie. Met dat statement reageert burgemeester Dis Van Berckelaer op een pamflet dat in Borsbeek werd verspreid. Op het pamflet wordt het gemeentebestuur verweten dat het van de gemeente een district wil maken. “Maar ons dorp staat niet te koop, zoals er te lezen staat”, zegt Van Berckelaer. “Dat zullen we nooit toelaten.”

Jan Stassijns, Saar Van OlmenBron: ATV

“Eigenlijk zou je het kunnen vergelijken met de zoektocht naar een lief, maar we weten niet hoe dat lief eruit zal zien”. Dat zegt Dis Van Berckelaer, burgemeester van Borsbeek. Het gemeentebestuur van Iedereen Borsbeek en N-VA voert gesprekken met vier buurgemeenten met het oog op een mogelijk fusie. Dat zijn Wommelgem, Mortsel, Boechout en nu ook de stad Antwerpen.

Van Berckelaer benadrukt dat het om verkennende gesprekken gaat, al herhaalt hij wel het belang van een fusie. “En dat is niet nieuw”, zegt de burgemeester. “Ik zeg al sinds 2013 dat we te klein zijn om alleen verder te gaan. Financieel wordt het bijzonder moeilijk voor een gemeente als de onze. Daarom dat ik twee jaar geleden ook het voorstel deed tot een fusie met alle gemeenten in de politiezone Minos. Daar was weinig animo voor bij, maar we moeten groot genoeg denken.”

Opmerkelijk

Dat er nu gesprekken zijn geweest met de stad Antwerpen is opmerkelijk. In het bestuursakkoord van Borsbeek staat letterlijk dat een fusie met de stad uitgesloten is. “Maar we zitten nu in een andere realiteit door de coronapandemie”, zegt Van Berckelaer.

“Het is financieel nog moeilijker geworden. De staatskas is leeg en de hogere overheden schuiven steeds meer verantwoordelijkheden naar de lokale besturen door. Alleen, de centen komen niet mee. Daarom moeten we alle opties openhouden.”

 

Niet ‘te koop’

De discussie over een mogelijke fusie steekt opnieuw de kop op na een pamflet dat al enkele dagen de ronde gaat in de gemeente. De titel laat weinig aan de verbeelding over: ‘Te koop: dorp naast de stad.’ “Maar dat is uiteraard niet aan de orde”, zegt Van Berckelaer. “We gaan ons niet ‘te koop’ zetten. Daarvoor ben ik te fier als Borsbekenaar. Dat zullen we onder geen enkel geding toelaten.”

“We toetsen onze mogelijkheden af. En vanaf we een volgende stap kunnen nemen, zal ook de Borsbekenaar hier bij betrokken worden. Dat is vanzelfsprekend, maar voorlopig zijn er nog geen concrete stappen gezet en dat zal morgen wellicht niet anders zijn.”

Stad Antwerpen bevestigt

Johan Vermant, woordvoerder van Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen bevestigt dat er gesprekken zijn geweest met Borsbeek. “We hebben altijd gezegd dat we als stad open staan voor gesprekken”, zegt Vermant. “Er is heel veel contact, met verschillende randgemeenten, over een waaier aan onderwerpen. Meer hoeft daar niet achter gezocht worden.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio