Discobaar A Moeder in de studio van Radio Minerva 

Discobaar A Moeder in de studio van Radio Minerva © Victoriano Moreno

Extreemlinks vindt extreemrechts als het gaat om voortbestaan Radio Minerva: “Een monument dat niet mag verdwijnen”

Antwerpen -

Het voortbestaan van Radio Minerva, sinds 1982 gehuisvest in een chalet op Linkeroever, staat op losse schroeven. De Raad van State heeft de zendvergunning van de seniorenradio vernietigd. Dat gebeurde op vraag van Radio FG, dat op de frequentie aast.

LEES OOK:Housezender FG probeert seniorenradio te tackelen en krijgt gelijk van Raad van State: verdwijnt Radio Minerva uit de ether?

Niet alleen de presentatoren zijn er het hart van in, maar ook heel wat van de 50.000 luisteraars en Beroemde Antwerpenaren lieten inmiddels op social media hun ongenoegen blijken. “Begrijpe wie begrijpe kan,” aldus radiomaker Michel Follet, die Radio Minerva een belangrijk kanaal van de samenleving noemt.

Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) omschrijft de zender als “een onvervalste brok Antwerps erfgoed” en haar partijgenoot burgemeester Bart De Wever houdt het op een even bondig als strijdvaardig “wij laten Radio Minerva nooit verdwijnen!”

Voorzitter Frank Boekhoff voor de iconische chalet van Radio Minerva

Voorzitter Frank Boekhoff voor de iconische chalet van Radio Minerva © Dirk Kerstens

De essentie van een vrije radio 

“We zijn door zowat iedereen in Antwerpen geliefd. Ik kan me inbeelden dat het Vlaams Belang en de PVDA hier samen komen betogen indien de beslissing slecht zou uitvallen,” zei voorzitter van Radio Minerva Frank Boekhoff vrijdag in deze krant.

Filip Dewinter (Vlaams Belang)

Filip Dewinter (Vlaams Belang) © BELGA

Gemeenteraadslid Filip Dewinter kan zich daar in vinden: “Hier moet een breed politiek front mogelijk zijn want elke Antwerpenaar staat toch achter Radio Minerva? We zullen alvast oproepen om de petitie te tekenen, vragen stellen in de gemeenteraad en een motie indienen. En het is mooi dat Bart De Wever op Linkeroever al ter plaatse zijn steun betuigde, maar de N-VA zit ook in de Vlaamse regering. Hopelijk mogen we uit die hoek ook nog iets verwachten. Radio Minerva is een monument, de essentie van een vrije radio met een nichepubliek en bovendien een soort sociaal project, dat in alle omstandigheden moet kunnen blijven bestaan. Radio Fucking Good(de officiële naam van de concurrerende zender is Fucking Good Music, red.) is een commercieel verdienmodel. Ze zijn alleen in de centjes geïnteresseerd, niet in hun luisteraars. Alle senioren én sinjoren moeten Minerva kortom kunnen blijven horen.”

Positieve vibe

Peter Mertens, gemeenteraadslid voor de PVDA en zelf woonachtig op Linkeroever, beaamt: “We zullen nooit schouder aan schouder met het Vlaams Belang staan want hun racisme is verwerpelijk, maar de partij wil zich hier zeker voor inzetten. Dat hebben we in het recente verleden trouwens al gedaan door over verdelen van die frequenties parlementaire vragen te stellen. Want wat deze materie betreft, blijven de Vlaamse en de federale regering elkaar de hete ‘wie is er bevoegd?’-aardappel doorschuiven en het mag niet zijn dat daardoor de radiozender met het meeste geld met de beste frequenties gaat lopen. Dat gaat helemaal tegen onze principes in en kan een kwalijk precedent worden.”

Peter Mertens (PVDA)

Peter Mertens (PVDA) © BELGA

“Het verdwijnen van Radio Minerva zou echt een drama zijn. Ze bereiken heel wat mensen en hebben altijd een positieve vibe. Ik heb er zelf ooit eens tijdens een uitzending kooktips gegeven en hun café op de Wandeldijk is geweldig, een van de weinige echt integere, mooie plekjes in Antwerpen waar ik als buurman geregeld over de vloer kom. Je ontmoet er allerlei verschillende mensen en het is er altijd tof. Nee, de zender mag gewoon niet weg. Ze belichamen de basisfilosofie van een vrije radio. De mensen staan er centraal, niet het kapitalisme.”

De PVDA zal tijdens een demonstratie weliswaar dus niet tegen het VB aanschurken, maar wat het redden van Radio Minerva betreft: “Het is heel goed dat er hier over verschillende politieke standpunten heen dezelfde bekommernis wordt getoond. Alle hens aan dek!” (mibl)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio