De Basel Express, een schip dat in 2019 nog aan de ketting werd gelegd voor tientallen overtredingen. 

De Basel Express, een schip dat in 2019 nog aan de ketting werd gelegd voor tientallen overtredingen. ©  Jan Van der Perre

Vier schepen aan de ketting in Antwerpen: “Deugnieten moeten eruit”

Antwerpen -

Er liggen maar liefst vier schepen aan de ketting in de Antwerpse haven. Dat meldt het onlinenieuwsplatform Flows. Schepen aan de ketting leggen, gebeurt veelal omwille van technische inbreuken. Redersvereniging KBRV ziet dat ons land goed is blijven controleren op de schepen.

cm

Sinds 9 december worden vier vrachtschepen vastgehouden door de Belgische maritieme autoriteiten. Het gaat om de Siloso (170 m), Oyster (136 m), Strategic Alliance (180 m) en Stellar Toledo (123 m). Allemaal liggen ze achter de sluizen in de haven op de rechteroever.

Volgens de FOD Mobiliteit liggen de schepen vooral vast om technische redenen, zoals defecten aan veiligheidsmateriaal, de aandrijving of aan brandbestrijdingsmiddelen. Voor de Siloso blijkt er een managementprobleem vanuit de maatschappij te zijn. Er is sprake van mensonwaardige toestanden, zoals een gebrek aan centrale verwarming en airconditioning. Er werden niet minder dan 29 gebreken genoteerd.

Deugnieten

Wellicht zijn er opnieuw meer technische controles na een luwere periode op het toppunt van de coronapandemie. Wilfried Lemmens (gedelegeerd bestuurder KBRV) krijgt die indruk ook, vertelde hij aan Flows: “We krijgen vanuit de sector signalen dat er in heel Europa opnieuw veel meer technische controles plaatsvinden. Een aantal landen stuurde, wegens de coronamaatregelen, minder inspecteurs uit. In België bleven controles op het terrein wel doorgaan. Als redersvereniging staan we daar achter, want het speelveld moet voor iedereen gelijk zijn. De deugnieten moeten eruit.”

Bij de FOD Mobiliteit bevestigen ze dat controles minimaal wegvielen. “Er was een beperkte periode waarin wij de arbeidscontracten iets soepeler bekeken”, zegt woordvoerder Thomas De Spiegelaere, “aangezien de crew niet kon vliegen op het hoogtepunt van de lockdowns, in het voorjaar van 2021. Maar ook daar hebben we die periode minimaal gehouden.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio