Vroedvrouw Uwe Porters. 

Vroedvrouw Uwe Porters. © Robin Fasseur

Vroedvrouw houdt poll over verstoorde menstruatie na vaccinatie: “Vrouwen maken zich zorgen en hebben recht op eerlijke info”

Een vaccinatie tegen het coronavirus heeft een tijdelijk effect op de menstruatiecyclus, maar zonder gevolgen voor de latere vruchtbaarheid. Dat bevestigen meerdere onderzoeken, en ook de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie sluit zich daarbij aan. Vroedvrouw Uwe Porters (31) uit Essen ondervond een verstoorde menstruatiecyclus na haar eerste en derde prik. “Jammer dat veel artsen de klachten minimaliseren, vrouwen hebben recht op eerlijke informatie.”

Karin Vanheusden

Bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) zijn 1.500 meldingen binnengelopen van vrouwen met een verstoorde menstruatiecyclus na hun vaccinatie, in Nederland gaat het om 17.000 meldingen.

“Het leeft heel erg onder vrouwen, dat merk ik aan de reacties op mijn Instagram-account”, zegt vroedvrouw Uwe Porters uit Essen. “Op de poll, die ik over de verstoorde cyclus na vaccinatie heb gepost, hebben 2.500 vrouwen gereageerd. De helft van hen gaf aan een verandering in de cyclus te hebben opgemerkt.”

Hevige bloedingen

Uwe Porters heeft zelf ook effect gevoeld van de vaccinatie. “Ik had na mijn eerste prik niet alleen hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn, mijn menstruatie heeft ook veel langer geduurd en ik had hevigere bloedingen. De daaropvolgende cyclus was dan weer korter. En na mijn boosterprik met Pfizer had ik veel meer last van het PMS (premenstrueel syndroom). Ik voelde me opgeblazen en zo verdrietig dat ik me als het ware klaar voelde om de scheiding aan te vragen. Ik heb ook nog een zware aanval van migraine gehad, en dat was jaren geleden. Op mijn posts hierover op Instagram heb ik enorm veel reacties gekregen.”

Het Amerikaanse tijdschrift Obstetrics and Gynecology publiceerde begin deze maand de resultaten van een onderzoek bij 4.000 vrouwen. Een vaccinatie tegen het coronavirus kan wel degelijk leiden tot een verandering in de menstruatiecyclus, maar er is geen reden tot ongerustheid over vruchtbaarheid of fysieke gezondheid. “Het lijkt me normaal dat de menstruatiecyclus variabel is na de vaccinatie, want dat effect is er ook na een griep of een andere infectie”, zegt Uwe Porters. “Zelfs stress en warm weer hebben een invloed. Het is daarom jammer dat artsen de klachten van vrouwen minimaliseren, of de link met het vaccin zelfs ontkennen. En ook al is er geen blijvende impact op de vruchtbaarheid, vrouwen maken zich zorgen en hebben recht op eerlijke en transparante informatie.”

Tijdelijk fenomeen

Volgens Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie moeten gynaecologen dagelijks vrouwen geruststellen over hun verstoorde menstruatiecyclus na een vaccinatie. “We zien heel geregeld stoornissen in de cyclus, zowel onregelmatige bloedingen als het uitblijven van bloedingen. Dit is te verklaren door het effect van het vaccin op de immuunstatus van een vrouw. Hierdoor wordt de hormoonspiegel beïnvloed, wat kan leiden tot stoornissen in de cyclus. Het is niets om ongerust over te zijn, omdat het een tijdelijk fenomeen is en geen invloed heeft op latere vruchtbaarheid. Maar het is wel belangrijk om vrouwen hierover correct te informeren.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio