Jelte begint een nieuw hoofdstuk in Kaleidoscoop. 

Jelte begint een nieuw hoofdstuk in Kaleidoscoop. © Filip Spoelders

Nieuwe eigenaar voor kunstencentrum Kaleidoscoop: “Blijven inzetten op gezellig ontmoeten rond kunst en cultuur”

Mortsel -

Het Mortselse kunstencentrum Kaleidoscoop heeft met Jelte Van Roy een nieuwe eigenaar. Ze heeft mooie plannen met de site waar kunst en cultuur elkaar ontmoeten. “De basis van het aanbod blijft behouden maar ik ga nog meer variëren.”

Filip Spoelders

Jelte neemt het gebouw en de werking over van stichter Herbert De Meyer. Hij kocht de oude fabriek Lustrerie Stella aan de Molenstraat in 2003 en bouwde het eigenhandig uit tot een cultuurcentrum met twee zalen en 25 ateliers.

Met Jelte krijgt hij nu een opvolgster uit eigen stad. “Tot juni ben ik nog aan de slag voor HETPALEIS in Antwerpen. Ik werk er ondertussen twintig jaar en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik droom al langer van een eigen project waar zaken als ambachten, cultuur en kunst elkaar ontmoeten. Iemand vertelde me dat dit al bestond in Mortsel en dat ik eens met Herbert moest gaan praten. Aanvankelijk wou hij nog geen afscheid nemen van zijn levenswerk maar een jaar na onze ontmoeting belde hij me toch op om eens te praten”, vertelt Jelte, die ook de auteur is van het succesvolle kookboek Wereldballen.

Het kunstencentrum ligt naast de spoorlijn

Het kunstencentrum ligt naast de spoorlijn © Filip Spoelders

Sinds eind vorig jaar mag Jelte zich dan ook eigenaar van Kaleidoscoop noemen. “Herbert blijft nog tot eind juni aanwezig. Tot dan zal ik al veel aanwezig zijn om de werking, de huurders van de ateliers, de artiesten en de bezoekers te leren kennen. Ik ben zelf bezig met de samenstelling van het programma 2022-2023. Dit is tof om te doen omdat ik zelf van A tot Z kan beslissen. Uiteraard vraag ik advies aan enkele vaste vrienden die voeling hebben met de sector.”

Gevarieerd programma

Als nieuwe onderneemster wil Jelte verder bouwen op het werk van Herbert. “Ik begin niet van een blanco blad. Er is een goede basis aanwezig en die zal ik behouden. De gasten die Kaleidoscoop kennen, zullen hetzelfde type van aanbod met muziek, comedy, try-outs en cabaret mogen verwachten. Maar ik ga uitbreiden rond deze basis. Er komt bijvoorbeeld een programma met voorstellingen en workshops om families meer aan te spreken. Ook zal er nog meer muziek geprogrammeerd worden.”

De 25 ateliers worden gevuld door een kunstenaars met uiteenlopende passies terwijl de twee zalen worden gebruikt voor optredens, voorstellingen, tentoonstellingen, repetities van verenigingen, privéfeesten en bedrijfsbijeenkomsten.

Festivalgevoel

“In Kaleidoscoop moet het draaien om mensen bij elkaar brengen rond kunst en cultuur. Dit kan zeer breed worden opgevat. Tijdens de zomer is er een zomerbar met muziek waar ook een foodtruck kan aanwezig zijn. Donderdag blijft onze caféavond met optredens, misschien binnenkort ook een café repair waarbij een chef een tasting organiseert. De bezoekers moeten een festivalgevoel krijgen.”

De heersende pandemie schrok Jelte dan ook niet af om deze stap te zetten. “Ik denk er soms wel aan maar ik heb niet getwijfeld. Uiteindelijk gaat deze pandemie voorbij en dan hebben de mensen alleen maar meer behoefte om samen te zijn en om iets te beleven.”

Van 16 tot en met 18 september houdt Jelte haar officiële openingsweekend.

LEES OOK. Jelte maakt 100 keer balletjes in tomatensaus: “Elk land zijn recept”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio