Joe Choi en Wendy Kegels, de organisatoren van ‘Legends of Liondance’. ©  Jan Van der Perre

Aanloop naar Chinees Nieuwjaar in Antwerpen ingezet: expo ‘Legends of Liondance’ opent deuren in Permeke

Antwerpen -

De twaalfdelige dierenriem in de Aziatische cultuur staat nooit stil. Dit jaar staat alles in het teken van de tijger. Vanaf 1 februari verwelkomen Chinezen over de hele wereld het Lentefestival en ook in Antwerpen worden tal van nieuwjaarsactiviteiten georganiseerd. ‘De expo ‘Legends of Liondance’ bijt vanaf dit weekend de spits af in bibliotheek Permeke.

Sonia De Bock

Op 1 februari 2022 gaat het Chinese jaar 4719 van start. 2022 staat in het teken van de tijger, het derde dier in de twaalfjarige cyclus van de Chinese dierenriem. De tijger symboliseert kracht, moed, waardigheid en bescherming. Net zoals de voorgaande jaren organiseert de Chinese gemeenschap van Antwerpen tal van activiteiten om Chinees Nieuwjaar in de kijker te zetten. Vanaf zaterdag 22 januari kan je in de bibliotheek Permeke alvast terecht voor de expo ‘Legends of Liondance’.

De expo loopt drie weken lang en geeft de bezoeker een beter beeld van de Chinese geschiedenis en tradities. Je kan er niet alleen de Chinese taal en cultuur beter leren kennen, maar kan er ook het materiaal van de Antwerpse leeuwendansers van de Choi Lee Fat kungfu-school van dichtbij bekijken.

De leeuwendansers kruipen doorgaans met twee in één pak. ©  Jan Van der Perre

 ©  Jan Van der Perre

Geen nieuwjaarsparade, wel tal van activiteiten

Doorgaans organiseert de Chinese gemeenschap voor het Lentefestival een grote parade in het hartje van Antwerpen, maar door de huidige coronamaatregelen zal die niet doorgaan. “We voorzien wel in samenwerking met bibliotheek Permeke tal van workshops en buitenactiviteiten”, vertelt Joe Choi, organisator van Legends of Liondance. “Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan traditionele theeceremonies, movie nights of leren kalligraferen. Ex-VRT correspondent Stefan Blommaert, een China-expert, komt ook meer uitleg geven over de Nieuwe Zijderoute. Er zijn zeker voldoende activiteiten voorzien om Chinees Nieuwjaar goed in te zetten.”

Het grootste deel van de activiteiten wordt tijdens het eerste weekend van Chinees Nieuwjaar (5 en 6 februari) ingepland. Vanaf 10 uur wordt het De Coninckplein omgetoverd tot een nieuwjaarsmarkt, waarbij verschillende Chinese organisaties demo’s tai chi zullen geven. Je kan er ook doorlopend gaan proeven van traditionele, versgemaakte Chinese nieuwjaarsgerechten.

Meer info over alle activiteiten kan je terugvinden via de website van Permeke of Legends of Liondance. Inschrijven voor de workshops is verplicht.

 ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners