“Confrontatie” tussen voormalig BAM-topman en burgemeester Zwijndrecht klaart weinig op

In de Vlaamse parlementaire onderzoekscommisie PFAS-PFOS is de Zwijndrechtse burgemeester André Van de Vyver (Groen) een tweede keer gehoord. Van de Vyver werd geconfronteerd met voormalig BAM-topman Jan Van Rensbergen, die in een vorige week gelekte mail had aangegeven met het gemeentebestuur te zullen communiceren over de PFOS-verontreiniging. Van Rensbergen zegt dat inderdaad te hebben gedaan, Van de Vyver zegt zich zo’n gesprek niet te herinneren.

Bron: Belga

LEES OOK. Burgemeester van Zwijndrecht opnieuw gesommeerd door PFOS-commissie

Een in De Tijd uitgebrachte mail van Van Rensbergen, die ook door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) werd aangehaald in de onderzoekscommissie, liet uitschijnen dat het Zwijndrechtse gemeentebestuur in 2017 toch op de hoogte was gebracht van de PFOS-verontreiniging tot ver buiten de site van chemiebedrijf 3M. Die mail sloeg volgens Van Rensbergen echter op het feit dat OVAM de communicatie naar onder meer Zwijndrecht zou doen. “Ik kon dus toen bevestigen dat dit zou gebeuren”, stelt hij.

Toch heeft er volgens Van Rensbergen ook een informeel gesprek plaatsgevonden met Van de Vyver over het feit dat er op de Oosterweelsite in de bodem en “in een groter gebied dan gedacht” PFOS-verontreiniging was vastgesteld. “Gezien de grootteorde van de concentratie ging ik ervan uit dat er geen aanwijzing was van een direct humaan risico”, zegt hij. “OVAM zou bovendien de communicatie verder opnemen.”

Van de Vyver zegt zich een dergelijk gesprek niet te herinneren, al zou huidig schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen) hem wel hebben laten weten dat Van Rensbergen destijds eens “langs zijn neus weg” tegen Van de Vyver had gesproken over PFOS-verontreiniging, maar dat Zwijndrecht niets moest ondernemen. “Als ik op de hoogte was gebracht van enig humaan gezondheidsrisico, hadden we dat laten onderzoeken en aan de alarmbel getrokken”, is Van de Vyver stellig. “Dat hebben we ook meteen gedaan toen we door activist Thomas Goorden zijn ingelicht.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio