De dieven liepen tegen de lamp bij Colruyt in Herentals. 

De dieven liepen tegen de lamp bij Colruyt in Herentals. © mph

Georgiërs plegen winkeldiefstallen: “Gevangenis in België is net vakantie met gratis eten en drinken”

Herentals, Arendonk, Mol -

Vier Georgiërs stonden terecht voor tientallen diefstallen in supermarkten van Colruyt en OKay over het hele land. Twee van hen liepen tegen de lamp in de Colruyt in Herentals en verbleven in het asielcentrum van Arendonk.

Een 33-jarige man en een 48-jarige man moesten zich voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden voor een groot aantal winkeldiefstallen bij de supermarkten van de Colruytgroep over heel België. Het duo, dat in het asielcentrum in Arendonk verbleef, werd op 18 juni 2021 betrapt in de Colruyt en zit sindsdien in de cel. Twee andere medebeklaagden daagden vrijdag niet op en riskeren bij verstek een straf.

De dieven waren tussen april en half juni vorig jaar vooral uit op sterke dranken. “Een van hen was bezig met het stelen van zeven flessen champagne in Herentals. Zijn kompaan stond buiten te wachten bij een auto met Hongaarse nummerplaat”, zei procureur Elke Van Dyck. “Ook in Mol was een van hen de dag voordien betrapt. Colruyt bezorgde een lijst van diefstallen in verscheidene filialen. Het gaat om een bende in wisselende samenstelling waarvan de leden flessen drank in hun kledij verstopten.”

Tijdens een huiszoeking in het asielcentrum van Arendonk in juni vorig jaar vond de politie bij een van de Georgiërs drie zakken terug waarmee het alarmsysteem van de winkels kan worden omzeild. Volgens het parket zijn de feiten ingegeven door snel geldgewin en hebben ze hun status van asielzoeker misbruikt.

Onrespectvol

“Een van de beklaagden gedroeg zich tijdens zijn arrestatie bijzonder onrespectvol tegen een vrouwelijke inspecteur. Hij stelde ook dat het verblijf in de gevangenis in België net een vakantie met gratis eten en drinken is”, aldus Elke Van Dyck.

Ze vorderde celstraffen van respectievelijk 25 maanden, 23 maanden, 15 maanden en vijf maanden voor de vier Georgiërs. Hun advocaten vroegen om de effectieve celstraffen te beperken tot de periode dat ze in voorhechtenis zaten. Vonnis op 4 februari. (bvdl)

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio