Minstens vijf slachtoffers hebben zich gemeld bij de politie. 

Minstens vijf slachtoffers hebben zich gemeld bij de politie. © Politie Antwerpen

Nepagent besteelt slachtoffers: Antwerpse politie kan vijftiger oppakken

Antwerpen -

De dienst diefstallen met geweld van de Antwerpse lokale recherche heeft een man gearresteerd die in aanmerking komt voor minstens vijf feiten van oplichting. Telkens gaf hij zich uit voor politieman in burger, zo is onder meer te zien op camerabeelden. De man van 52 jaar is aangehouden door de onderzoeksrechter.

nelo, jtp

Misdaadanalisten van Politie Antwerpen brachten eind december een aantal feiten in beeld waarbij de slachtoffers verklaarden dat ze waren opgelicht door iemand die zich voordeed als politieman in burger. “De verdachte deed alsof hij de slachtoffers controleerde”, Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Zo kon hij gemakkelijk hun gsm, bankkaart en geld stelen. Minstens vijf slachtoffers hebben zich gemeld bij de politie.”

Camerabeelden

Aan de hand van de verschillende verklaringen startte de lokale recherche een onderzoek. “Door camerabeelden te bekijken, konden ze de verdachte in beeld brengen en zijn signalement binnen de politie verspreiden. Zo konden de speurders achterhalen waar de verdachte verbleef.”

Op 19 januari deed de recherche, dienst diefstallen met geweld, een huiszoeking op het adres van de verdachte in Antwerpen-Noord. De verdachte was op dat ogenblik niet thuis. “In de loop van dezelfde dag merkten cameraoperatoren van het realtime intelligence center (RTIC) de verdachte op in zijn straat. Interventieploegen konden de man vatten en troffen bij zijn arrestatie een valse politiekaart aan. Hij werd naar het cellencomplex aan de Noorderlaan overgebracht”, zegt Bruyns.

De man van 52 jaar werd verhoord maar wenste niet met de politie te spreken. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft beslist om hem aan te houden voor ‘diefstal door een persoon die veinst te behoren tot de openbare macht’, een verzwarende omstandigheid die niet vaak voorkomt.

Hoe herken je de politie?

“Medewerkers van de politie zullen zich altijd herkenbaar maken als politie”, legt Bruyns uit. “Wanneer ze in burger werken, dragen ze altijd een oranje armband van de politie en kunnen ze te allen tijde hun dienstkaart tonen.” Meer informatie vind je op de website van Politie Antwerpen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio