De Sint-Antoniuskerk aan de kant van de Miksebaan. 

De Sint-Antoniuskerk aan de kant van de Miksebaan. © Jan Brys

Herstellingen dak Sint-Antonius met respect voor vleermuizenkolonie

Brasschaat -

De herstellingswerkzaamheden aan het dak van de Sint-Antoniuskerk in het centrum van Brasschaat komen stilaan in een eindfase. Bij deze werken diende men rekening te houden met de vleermuizenkolonie die zich onder het dak bevindt.

De dakdichting in natuurleien was aan vervanging toe. Die werken zitten nu in een eindfase.

Eric Dua van de Kerkfabriek: “Volgende week woensdag hebben wij zoals elke woensdag een werfvergadering en dan zal wellicht blijken dat de dakwerken helemaal klaar zijn. Maar er moeten ook nog leien op de oude sacristie en de Sint-Jozefskapel komen. Maar er kwamen andere gebreken tevoorschijn. Zo dienen we het plaaster te herstellen. Daarvoor is het nog even wachten op de geschikte temperatuur. Ik verwacht dat dit tegen het einde van de maand kan gebeuren”.

Onder het dak van de kerk bevindt zich een vleermuizenkolonie. “We hebben dit samen met Natuurpunt bekeken. Zij vonden het voldoende dat de bestaande opening behouden blijft. De diertjes behouden zo hun vrije uitvlucht langs de kant van de Miksebaan. Daar is ook geen verlichting en zo kunnen ze rechtstreeks het park in. Volgens de mensen van Natuurpunt kunnen deze diertjes tot 46 jaar oud worden. Natuurpunt heeft ook de temperatuur gemeten en die is voor de vleermuizen helemaal in orde. In heel Vlaanderen zouden er slechts drie van deze kolonies bestaan”, vervolgt Eric Dua.

Na de herstelling van het dak volgt dan de opkuis onder het dak. Aan deze werkzaamheden hangt een prijskaartje van 310.000 euro. “Wij betalen dit als Kerkfabriek volledig zelf. Er zijn geen subsidies of tussenkomsten van de gemeente of van de Vlaamse overheid. Door de bijkomende werken kan de factuur nog oplopen tot 350.000 euro”, aldus Eric Dua. (jan brys)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio