Co-voorzitter van Ecolo Jean-Marc Nollet.  

Co-voorzitter van Ecolo Jean-Marc Nollet.  

Ecolo over coronabarometer: “Wat er nu op tafel ligt, is niet bevredigend”

Het ontwerp van coronabarometer dat vrijdag voorligt op het Overlegcomité, is voor Ecolo “niet bevredigend”. Dat heeft covoorzitter Jean-Marc Nollet gezegd op de RTBF-radio. Premier Alexander De Croo roept de ministers-presidenten voor het Overlegcomité van start gaat apart bijeen voor overleg.

Bron: Belga

LEES OOK. Vandaag sowieso versoepelingen als Overlegcomité landt met coronabarometer: nog één knoop moet doorgehakt worden

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag over de mogelijk invoering van de veelbesproken coronabarometer. Het instrument zou maatregelen koppelen aan vooraf vastgelegde drempels op vlak van coronabesmettingen of ziekenhuisopnames. Dat moet sectoren als sport en cultuur in staat stellen om zich voor te bereiden op wat komt.

Premier Alexander De Croo liet donderdag in de Kamer uitschijnen dat het vandaag de dag van de waarheid is voor de coronabarometer, nadat eerdere pogingen mislukten. Maar regeringspartij Ecolo stribbelt tegen. “Op een aantal punten hebben ze gelijk”, zei co-voorzitter Jean-Marc Nollet vrijdagochtend op de Franstalige radio over de kritiek van de cultuursector op het instrument. “Wat er nu op tafel ligt, is niet bevredigend”.

De Franstalige groenen staan niet alleen met dat standpunt. Vooral in Franstalig België is er verzet. De Franse gemeenschapsregering zat gisteren/donderdag samen met de Waalse en de Brusselse regeringen om de vergadering van vandaag voor te bereiden. Pierre-Yves Jeholet (MR), de minister-president van de Franse gemeenschap, heeft de minister en de verschillende leden van het Overlegcomité nadien een mail gestuurd met zijn bezwaren tegen het ontwerp dat nu voorligt. Viceminister-president Frédéric Daerden (PS) schaart zich achter de regeringsleider. “De cultuur wordt opnieuw onterecht geviseerd”, tweette hij. De barometer zoals hij nu voorligt, biedt ook niet voldoende voorspelbaarheid, vindt Daerden. “Hij moet worden aangepast.”

Premier Alexander De Croo roept de ministers-presidenten van de deelregeringen om 13 uur samen voor overleg zonder de andere leden van het Overlegcomité, valt te horen in regeringskringen. Het Overlegcomité zelf gaat daardoor iets later van start. Volgens Nollet is het alvast niet de bedoeling om de coronabarometer te kelderen. “Een groot deel van het werk is al gedaan”, klonk het vrijdagvoormiddag. Het Overlegcomité dient volgens de Ecolo-voorzitter net om de probleempunten weg te werken.

LEES OOK. Steven Van Gucht: “Epidemie lijkt nog te versnellen, piek van vijfde golf nog niet in zicht”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio