© ATV

Thomas Vermaelen stopt met voetballen en wordt assistent van Roberto Martinez bij de Rode Duivels

Vaarwel Thomas Vermaelen de speler, hallo Thomas Vermaelen de trainer. De 36-jarige verdediger zet een punt achter zijn voetbalcarrière, maar gaat meteen aan de slag als assistent bij de Rode Duivels.

Bart Lagae, Vincent Van Genechten

LEES OOK. COMMENTAAR. “We konden Thomas Vermaelen op het WK nog gebruiken”

Goed een maand geleden raakte bekend dat Vermaelen zijn contract bij het Japanse Vissel Kobe niet verlengde. De verdediger was per direct een vrije speler. Wie of wat hem bewoog om Japan te verlaten, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Wilde Kobe niet met hem verder of zag hij het zo ver weg niet meer zitten? Het is van het EK geleden dat we Vermaelen nog in Europa zagen.

Vermaelen kreeg wel enkele aanbiedingen. Ja, ook uit België. Maar tot een akkoord kwam het niet. Er doken onlangs al berichten op dat Vermaelen overwoog te stoppen en die werden nu bevestigd. Hij ruilt het voetballersbestaan in voor dat van rol als assistent in de staf van Roberto Martinez. De bondscoach beschouwt Vermaelen als een van de beste leerlingen in de aparte trainerscursus die de Rode Duivels tijdens hun bijeenkomsten kregen.

 

 ©  AFP

De Spanjaard gaf in december nog uitleg over het project waarbij hij zo veel mogelijk Rode Duivels van de huidige generatie wil helpen om hun trainersdiploma te halen. “Neem nu de huidige situatie van Vermaelen die zijn contract heeft uitgedaan in Japan”, aldus Martinez. “Nu is hij aan het overwegen, als hij zou stoppen, om de volgende dag meteen als trainer te beginnen.”

Onze bondscoach was op zoek naar een of meerdere assistenten na het vertrek van Shaun Maloney naar Hibernian en het is ook geen zekerheid dat Thierry Henry, op dit moment de enige veldassistent, nog opduikt.

Vermaelen voetbalde sinds de zomer van 2019 voor Vissel Kobe. De 85-voudige Rode Duivel (2 doelpunten) verliet toen FC Barcelona transfervrij. Hij was vanaf de zomer van 2014 aan de slag bij de Catalaanse topclub, met tussendoor een seizoen op huurbasis bij AS Roma (2016-2017). Voordien verdedigde hij de kleuren van Ajax (2003-2009), met tussendoor een uitleenbeurt aan RKC Waalwijk (2004-2005), en Arsenal (2009-2014).

Jan Vertonghen is naar goede gewoonte bij de pinken, met een knipoog naar de toekomstplannen van zijn voormalige collega-verdediger. “Proficiat met je schitterende carrière en tot snel coach”, schrijft de recordinternational op Instagram.

LEES OOK. De voetbalcarrière van Thomas Vermaelen in vijf sleutelmomenten: de Rode Duivel met een van de meest iconische bijnamen ooit

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio