©  AFP

Historische prestatie: Gambia en bondscoach Tom Saintfiet stoten door op Africa Cup

Gambia heeft zich voor het eerst in haar geschiedenis geplaatst voor de knock-outfase van de Africa Cup. De troepen van bondscoach en Mollenaar Tom Saintfiet wonnen met 1-0 van Tunesië en gaan als tweede in groep F naar de volgende ronde. Daarin wacht Guinee, dat tweede werd in groep B.

tsfn

LEES OOK. Beerschot recupereert Halaimia: Algerije kansloos uitgeschakeld op Afrika Cup door sterk Ivoorkust

Bij de kwalificatie voor de Africa Cup waren de Gambianen al euforisch, want dat was nooit eerder in de nationale voetbalgeschiedenis gelukt. De eerste overwinning (0-1 tegen Mauritanië, red.) zorgde opnieuw voor nationale vreugde, maar lang liet de nieuwe mijlpaal niet op zich wachten: kwalificatie voor de volgende ronde.

 

 ©  REUTERS

Een 1-0-overwinning tegen Tunesië zorgde donderdagavond voor een delirium. Met ex-Genkie Omar Colley in de basis en invallers Ablie Jallow (Seraing) en Mohamed Badamosi (KV Kortrijk) bemachtigden de Schorpioenen het ticket voor de achtste finales. Het werd een heroïsche avond waarop doelman Gaye in de eerste helft een strafschop redde en Jallow in de slotminuten voor de winnende treffer zorgde.

Gambia was eigenlijk voor haar laatste groepswedstrijd al geplaatst voor de volgende ronde, maar kon best de derde plaats en Nigeria in de volgende ronde vermijden. Van de zes poules stootten de eerste twee van elke groep door, de vier beste derdes krijgen ook een plek in de achtste finales.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio