©  AFP

Vaccinatiepas vanaf volgende week verplicht in Frankrijk

In Frankrijk wordt de vaccinatiepas vanaf volgende week maandag verplicht. Dat meldt premier Jean Castex donderdagavond op een persconferentie. De pas heeft betrekking op mensen ouder dan zestien jaar.

Bron: Belga

De pas zal worden gebruikt voor de toegang tot vrijetijdsactiviteiten, restaurants en cafés, handelsbeurzen en interregionaal openbaar vervoer. De invoering ervan, die het volgens Castex mogelijk moet maken de meeste beperkingen op te heffen, blijft opgeschort tot vrijdag. Dan moet de constitutionele raad een beslissing nemen. 

Castex kondigde verder ook een aantal versoepelingen aan. Vanaf 2 februari is telewerk niet langer verplicht, maar sterk aangeraden, en moeten mondmaskers buiten niet langer gedragen worden. Vanaf 16 februari mogen discotheken opnieuw openen, en ook concerten mogen dan weer plaatsvinden. Ook mogen er dan opnieuw dranken genuttigd worden in stadions, bioscopen en op het openbaar vervoer.

Verder overweegt Castex ook om de coronamaatregelen voor scholen na de februarivakantie te versoepelen. Zo zouden er minder strenge regels komen wat betreft de mondmaskers en de coronatesten. In Frankrijk zijn er momenteel 17.037 klassen gesloten.

De regering zal vanaf maandag ook 12 tot 17-jarigen oproepen voor een boosterprik, al is die niet verplicht.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio